Zbliża się sezon jagodzianek. Czy jagodzianki od znanej restauratorki warte są swojej ceny?
Wypieki Magdy Gessler z cukierni Słodki-Słony do najtańszych nie należą. W tym wypadku jagodzianka kosztuje 31 zł. To jedne z najdroższych wypieków tego typu. Co ciekawe, cieszą się bardzo dużą popularnością i niełatwo je dostać, bo rozchodzą się bardzo szybko. Nam udało się wejść tuż po tym, jak zostały wyłożone więc problemu z tym nie było.
Wzięliśmy aż cztery sztuki. Trzeba przyznać, że sposób pakowania nas pozytywnie zaskoczył. Wiadomo, że najpierw „je się oczami”.
Już na pierwszy zdjęciu widać, że jagodzianka jest mocno nadziewana. Nie ma tu jakiegoś udającego jagody jagodowego żelu czy dżemu. Są to całe, bardzo dobrej jakości jagody. Jest ich dużo, na tyle dużo, że wypadają podczas jedzenia więc nietrudno się ubrudzić. W smaku nie są przesłodzone, raczej kwaśne, co ma rekompensować słodka posypka i kruszonka na górze. Ciasto delikatne i maślane, czuć, że świeże i dobrej jakości.
Czy warto? Szczerze, to chyba najlepsza jagodzianka jaką jedliśmy, niezbliżona smakiem do niczego co jest obecnie dostępne na rynku. Cena 31 zł niestety powala i przy minimalnej krajowej na jedną bułkę z jagodami trzeba pracować niemal półtorej godziny. Jagodzianka od Magdy Gessler na pewno warta jest spróbowania, jednak dla większości jako ciekawostka, a nie stała pozycja w menu.
Redaktor naczelny portalu. Absolwent Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS