A A+ A++

W oleju ryżowym marki SoRiso wykryto przekroczony poziom estrów glicydowych. Eksperci z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny uznali produkt za niebezpieczny dla zdrowia, w związku z czym konsumenci nie powinni go spożywać.

W produkcie SoRiso Olej z ryżu naturalny 100 proc, numer partii E386, wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu estrów glicydowych (kwasów tłuszczowych) oraz 3-MCPD.  Są to związki chemiczne, które znajdują się w jedzeniu i są zanieczyszczeniami, które mogą w niej występować naturalnie lub powstawać w wyniku procesów przetwórczych.

SoRiso olej z ryżu, sprzedawany w półlitrowych butelkach został wyprodukowany dla Italmex Warszawa Sp. z o.o., ul. Jana Olbrachta 94, 01-102 Warszawa, z datą ważności do 18.03.2021 r.

Państwowa Inspekcja Sanitarna nadal wyjaśnia sprawę. Partia została wycofana ze sprzedaży.

Czytaj także:  E-recepty będą obowiązkowe już od 8 stycznia 2020 r.

Osoby, które zakupiły ten produkt, nie powinny go spożywać. Badacze z EFSA przekonują, że przekroczenie dziennej dawki 3-MCPD może przyczyniać się do uszkodzenia nerek i zmniejszenia płodności u mężczyzn.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułLublin: Piękna osiedlowa tradycja. Mieszkańcy LSM ubrali choinkę [zdjęcia]
Następny artykułOdchudzona Magda Gessler zachwyca na Instagramie. Fani są w ekstazie, ale pominęli ważny fakt. Zdjęcie ma 7 lat