Pietruszka – nie tylko do dań
Pietruszka zwyczajna jest rośliną pochodzącą z rejonów Morza Śródziemnego. Odkryta została przez Egipcjan, a następnie przekonali się do niej i włączyli ją do swojej diety Rzymianie i Grecy. Korzeń od samego początku trafił na stoły jako dodatek do zup i innych dań, natomiast natkę pietruszki wykorzystywano raczej jako roślinę ozdobną. Z biegiem czasu to jednak natka stała się bardziej popularna ze względu na swoje prozdrowotne właściwości wykorzystywane w medycynie naturalnej.
Natka pietruszki to nie tylko bogactwo witamin i minerałów wspomagających nasze zdrowie, ale i składnik niezwykle ceniony w kosmetyce. Samodzielnie przygotowana i regularnie stosowana woda pietruszkowa przynosi efekty porównywalne z niejednym drogim kosmetykiem, który znajdziemy na sklepowych półkach.
Natka pietruszki – bogactwo witamin i minerałów
Natka pietruszki bez wątpienia zasługuje na miano polskiego “superfoods”. Ilość zawartych w niej witamin, minerałów i przeciwutleniaczy sprawia, że te niepozornie wyglądające zielone listki, powinny znaleźć się jako stały element w naszej codziennej diecie.
W naci pietruszki znajduje się m.in.:
Ponadto zawiera w sobie tak cenne dla naszego organizmu składniki mineralne jak: chrom, jod, bor, nikiel, krzem czy miedź.
Sok z pietruszki dla zdrowia
Sok z natki pietruszki jest prawdziwą bombą witaminową. Przede wszystkim to bogactwo witaminy C, której natka zawiera najwięcej ze wszystkich warzyw i owoców. 100 gr natki to aż 160 mg witaminy C, czyli cztery razy więcej niż pomarańcza. Przygotowany z niej sok będzie więc wzmacniał naszą odporność i chronił organizm przed bakteriami i wirusami. A zawarte w niej olejki eteryczne wykazują również działanie przeciwgrzybicze. Wysoka zawartość witaminy C ułatwia przyswajanie zawartego w natce żelaza, dzięki czemu regularne picie soku z pietruszki będzie działało krwiotwórczo i pomoże w walce z anemią.
Badania wykazały również, że sok z pietruszki sprawdza się w profilaktyce chorób nowotworowych, chorób żołądkowo-jelitowych, cukrzycy, miażdżycy, zapalenia stawów i astmy. Spożywanie napoju z pietruszki wpływa korzystnie na układ moczowy. Jego moczopędne działanie powoduje szybsze usuwanie toksyn z organizmu, dzięki czemu spada ryzyko zachorowania na choroby nerek. Zapobiega również gromadzeniu się wody w organizmie i powstawaniu obrzęków.
Ze względu na dużą ilość magnezu, który ma działanie rozkurczające i uśmierzające ból, po sok z pietruszki powinny sięgnąć kobiety zmagające się z bolesnymi miesiączkami oraz kobiety w okresie ciąży i karmienia, którym natka dostarczy tak ważnych składników jak żelazo i kwas foliowy.
Na co jeszcze pomaga sok z natki pietruszki?
-
oczyszcza organizm z toksyn
-
poprawia trawienie
-
przeciwdziała negatywnym skutkom stresu
-
wspiera ochronę materiału genetycznego przed uszkodzeniami
-
wspomaga odchudzanie
Sok z natki pietruszki to bogactwo witaminy C123RF/PICSEL
Natka pietruszki – naturalny sposób na piękną cerę
Oprócz wielu właściwości prozdrowotnych natka pietruszki doskonale dba również o naszą urodę. Wysoka zawartość witaminy C, żelaza i cynku sprawia, że po nać pietruszki lub kosmetyki zawierające ją w swoim składzie powinny sięgnąć osoby, które chcą cieszyć się piękną i zdrową cerą.
Co daje picie wody z pietruszki?
Witamina C zawarta w pietruszce stymuluje produkcję kolagenu, który odpowiada za elastyczność i jędrność skóry. Polecana jest więc w pielęgnacji cery dojrzałej, ze zmarszczkami oraz poszarzałej w celu przywrócenia jej nawilżenia i blasku.
Nać pietruszki sprawdzi się również u osób ze skórą tłustą i trądzikową, ponieważ wykazuje silne działanie łagodzące podrażnienia i stany zapalne.
Jak zrobić napój z natki pietruszki?
Natkę pietruszki możemy oczywiście stosować jako dodatek do zup czy sosów, dzięki czemu nie tylko wzbogacimy ich smak, ale również skorzystamy z zawartych w niej witamin i minerałów. Pamiętajmy jednak, że każda obróbka termiczna pozbawia warzywa, owoce i zioła części ich cennych właściwości prozdrowotnych. Najlepiej więc gotować je krótko, dodając je w końcowym etapie przygotowywania potrawy lub spożywać je na surowo, np. robiąc z nich soki i koktajle.
Z natki pietruszki możemy zrobić zarówno odżywczy jak i sycący sok jak i orzeźwiającą wodę.
Sok pietruszkowy – przepis:
-
1 pęczek natki pietruszki
-
2 słodkie jabłka
-
1 cytryna
-
0,5 l wody, możemy użyć wody mineralnej lub kokosowej
Przygotowanie:
-
Wszystkie składniki dokładnie myjemy, a następnie umieszczamy w blenderze lub sokowirówce.
-
Do soku możemy dodać łyżeczkę miodu dla polepszenia walorów smakowych lub przygotować z dodatkiem innych owoców takich jak gruszki, kiwi czy pomarańcze.
Woda pietruszkowa – przepis
Jeśli nie mamy możliwości przygotowania soku z pietruszki lub po prostu nie lubimy soków, możemy przygotować orzeźwiającą wodę pietruszkową.
-
Do dzbanka wkładamy kilka gałązek natki pietruszki oraz plasterki cytryny lub limonki.
-
Wszystko zalewamy letnią wodą i odstawiamy na noc do lodówki.
Rano będziemy mieć gotowy napój, który nie tylko doskonale ugasi pragnienie, ale również dostarczy nam wielu cennych witamin i minerałów.
Woda pietruszkowa na twarz
Domowa woda pietruszkowa może być również używany jako tonik. Jakie efekty daje woda pietruszkowa stosowana na twarz? Przede wszystkim ma działanie odmładzające, wygładzające zmarszczki i przywracające jędrność. Wzmacnia i nawilża skórę, przywraca jej naturalny blask, rozjaśnia przebarwienia potrądzikowe i plamy posłoneczne. Zapobiega powstawaniu wyprysków.
Tonik z pietruszki przede wszystkim ma działanie odmładzające123RF/PICSEL
Przygotowanie takiego domowego toniku jest niezwykle proste:
-
12 gałązek natki pietruszki siekamy i zalewamy 120 ml wody.
-
Umieszczamy w lodówce na co najmniej 12 godzin.
-
Po tym czasie tonik wystarczy przecedzić i jest gotowy do użytku.
Przechowujemy go w lodówce przez maksymalnie dwa tygodnie.
Odmładzająca, napinająca skórę maseczka do twarzyInteria DIY
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS