A A+ A++

Kiedyś robiłam chlebek gryczany, ale wpadłam na pomysł, żeby zrobić bułeczki i to był świetny pomysł! Poniżej przepis i dwa sposoby na jakie można je zrobić w zależności co kto lubi.    

Składniki:

350g kaszy gryczanej białej

1 szkl. wody (plus woda do namoczenia kaszy)

1 szkl. siemienia lnianego (jasne lub ciemne)

½ szkl. pestek słonecznika

½ szkl. pestek dyni

1 szkl. płatków drożdżowych nieaktywnych

1 łyżka octu jabłkowego niepasteryzowanego

1 łyżka syropu z agawy

2-3 łyżki rozmarynu lub ziół które lubicie 

2 łyżeczki soli

Wieczorem namocz kaszę i zostaw w wodzie na noc. 

Rano dokładnie wypukaj kaszę. Wsyp do blendera dodaj szklankę wody, siemię lniane, pestki słonecznika, pestki dyni, płatki drożdżowe, ocet jabłkowy, syrop z agawy, rozmaryn i sól. Zblenduj dokładnie, przełóż do miski, zakryj ściereczką i zostaw na około 6h. 

Po tym czasie możesz formować bułeczki (zwilżonymi wodą dłońmi będzie łatwiej). 

Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 30-40 min.       

Możesz zblendować kaszę z wodą, rozmarynem i solą. Następnie przelać do miski i wrzucić resztę składników, dokładnie wymieszać  i odstawić. W ten sposób będziesz mieć bułeczki z ziarnami, które widać 🙂

Smacznego! 

Joanna B.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCo się zmienia na wzgórzu pełnym zabytków? [ Kultura ]
Następny artykuł“Supernova” Bartosza Kruhlika. Mocne uderzenie w plexus solaris [FILMOPOLIS]