A A+ A++

Dlaczego warto jeść szczaw?

Zupa szczawiowa nie tylko charakteryzuje się specyficznym smakiem, ale to również bardzo dobre źródło witamin, właśnie za sprawą wspomnianej rośliny. Szczaw jest bogaty w witaminy C, K oraz A, ponadto znajdziemy w nim również żelazo, magnez, potas, wapń, kwas foliowy.

Spożywanie szczawiu prozdrowotnie wpływa na układ pokarmowy, a to za sprawą błonnika występującego w roślinie. Szczaw posiada właściwości detoksykacyjne, a więc pomaga oczyszczać organizm z toksyn i innych, niepożądanych substancji.

Zupa szczawiowa – przepis

Do przygotowania pysznej i aromatycznej zupy szczawiowej potrzebujemy następujących składników:

  • 500 g świeżego szczawiu lub 300 g szczawiu ze słoika,

  • 500 g surowych, wieprzowych żeberek,

  • 400 g surowych skrzydełek z kurczaka lub z indyka,

  • jedna marchewka,

  • korzeń pietruszki,

  • korzeń selera,

  • kawałek pora,

  • śmietana 18 proc. – cztery łyżki,

  • mąka pszenna – jedna łyżeczka,

  • liście laurowe – trzy sztuki,

  • ziele angielskie – trzy sztuki,

  • pieprz i sól,

  • ziemniaki,

  • jajka ugotowane na twardo,

  • szczypiorek.

Mięso dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, żeberka kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do dużego garnka. Pietruszkę i marchew obieramy, kroimy, dodajemy do garnka. W garnku lądują również seler, por, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalewamy dwoma litrami zimnej wody.

Pod garnkiem odpalamy palnik i wszystko gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. półtorej godziny. Gdy warzywa i mięso będą już miękkie, wyławiamy je z garnka, by pozostał w nim sam wywar. Ugotowaną marchewkę kroimy na drobną kostkę. Z żeberek oddzielamy mięso od kości, to samo robimy z ugotowanymi skrzydełkami.

Pokrojoną marchewkę oraz oddzielone mięso ponownie umieszczamy w garnku z wywarem. Świeży szczaw dokładnie myjemy, siekamy na mniejsze kawałki, pozbywamy się ogonków i dodajemy do garnka z wywarem, marchewką i mięsem (szczaw ze słoika nie wymaga mycia). Całość dokładnie mieszamy i czekamy do momentu, aż szczaw zmieni kolor na lekko brązowy.

Czy warto jeść szczaw?123RF/PICSEL

Do niewielkiej miseczki aplikujemy cztery łyżki śmietany i jedną łyżeczkę mąki. Całość dokładnie mieszamy. Do tej samej miseczki wlewamy odrobinę gorącego wywaru i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy powoli do garnka z zupą, mieszamy. Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę i ugotowane ziemniaki oraz ugotowane jajka pokrojone na pół. Zupę gotujemy jeszcze kilka minut i okraszamy posiekanym szczypiorkiem. Gotowe!

Za co Magdalena Różczka jest wdzięczna losowi?INTERIA.PL

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułGIS ostrzega! Lidl wycofuje ze sprzedaży lody. Mogą być niebezpieczne dla alergików
Następny artykułРосійські вбивці повернулись до своєї звичної справи – Зеленський