Dlaczego warto jeść szczaw?
Zupa szczawiowa nie tylko charakteryzuje się specyficznym smakiem, ale to również bardzo dobre źródło witamin, właśnie za sprawą wspomnianej rośliny. Szczaw jest bogaty w witaminy C, K oraz A, ponadto znajdziemy w nim również żelazo, magnez, potas, wapń, kwas foliowy.
Spożywanie szczawiu prozdrowotnie wpływa na układ pokarmowy, a to za sprawą błonnika występującego w roślinie. Szczaw posiada właściwości detoksykacyjne, a więc pomaga oczyszczać organizm z toksyn i innych, niepożądanych substancji.
Zupa szczawiowa – przepis
Do przygotowania pysznej i aromatycznej zupy szczawiowej potrzebujemy następujących składników:
-
500 g świeżego szczawiu lub 300 g szczawiu ze słoika,
-
500 g surowych, wieprzowych żeberek,
-
400 g surowych skrzydełek z kurczaka lub z indyka,
-
jedna marchewka,
-
korzeń pietruszki,
-
korzeń selera,
-
kawałek pora,
-
śmietana 18 proc. – cztery łyżki,
-
mąka pszenna – jedna łyżeczka,
-
liście laurowe – trzy sztuki,
-
ziele angielskie – trzy sztuki,
-
pieprz i sól,
-
ziemniaki,
-
jajka ugotowane na twardo,
-
szczypiorek.
Mięso dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, żeberka kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do dużego garnka. Pietruszkę i marchew obieramy, kroimy, dodajemy do garnka. W garnku lądują również seler, por, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalewamy dwoma litrami zimnej wody.
Pod garnkiem odpalamy palnik i wszystko gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. półtorej godziny. Gdy warzywa i mięso będą już miękkie, wyławiamy je z garnka, by pozostał w nim sam wywar. Ugotowaną marchewkę kroimy na drobną kostkę. Z żeberek oddzielamy mięso od kości, to samo robimy z ugotowanymi skrzydełkami.
Pokrojoną marchewkę oraz oddzielone mięso ponownie umieszczamy w garnku z wywarem. Świeży szczaw dokładnie myjemy, siekamy na mniejsze kawałki, pozbywamy się ogonków i dodajemy do garnka z wywarem, marchewką i mięsem (szczaw ze słoika nie wymaga mycia). Całość dokładnie mieszamy i czekamy do momentu, aż szczaw zmieni kolor na lekko brązowy.
Do niewielkiej miseczki aplikujemy cztery łyżki śmietany i jedną łyżeczkę mąki. Całość dokładnie mieszamy. Do tej samej miseczki wlewamy odrobinę gorącego wywaru i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy powoli do garnka z zupą, mieszamy. Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę i ugotowane ziemniaki oraz ugotowane jajka pokrojone na pół. Zupę gotujemy jeszcze kilka minut i okraszamy posiekanym szczypiorkiem. Gotowe!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS