A A+ A++

Gospodynie z regionu rywalizowały wzajemnie w konkursie na najlepsze propozycje potraw świątecznych. W ruch poszły wałki, noże, łyżki i ubijaki. Paniom walczącym o laury zwycięstwa udało się wyczarować wspaniały przedświąteczny klimat i przepyszne bożonarodzeniowe smaki.

Za kulinarnym Konkursem Bożonarodzeniowym, zorganizowanym 8 grudnia w Starostwie Powiatowym w Przemyślu, stoi Lokalna Grupa Działania „Ziemia Przemyska”. Do zaciętej rywalizacji w samo południe stanęło łącznie 9 reprezentacji, a każda z nich przedstawiła po jednej wariacji na tematy kulinarne zawarte w trzech kategoriach konkursowych. Ekipy ze 

Stowarzyszenia Mieszkańców Wsi Torki „Nie Tylko Dla Siebie”, Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Hucie Brzuskiej oraz kół gospodyń w Kniażycach, Kormanicach, Pikulicach, Hucie Brzuskiej, Orzechowcach, Żurawicy, Krasiczynie i KGW „Bo jak nie my to kto” z Nehrybki dwoiły się i troiły, by zaproponowane przez nich smaki przypadły do gustu jurorom i stały na jak najwyższym poziomie i jednocześnie wpisywały się w bożonarodzeniowe tradycje kulinarne. Degustująca potrawy komisja konkursowa w składzie: Gerard Szczygieł, Ryszard Żuk, Małgorzata Dachnowicz i Tadeusz Błaszczyszyn nie miała łatwego zadania, ale finalnie doszła do konsensusu, nagradzając najsmaczniejsze i najciekawsze propozycje wyróżnieniami i nagrodami rzeczowymi.

W kategorii „przystawki” laureatem zostało Stowarzyszenie Mieszkańców Wsi Torki „Nie tylko dla siebie”, konkurencję „dania główne” wygrało KGW w Kormanicach, a w szykowaniu najsmaczniejszych bożonarodzeniowych ciast i deserów najlepsze okazały gospodynie z KGW w Żurawicy. Wszystkim nagrodzonym ekipom gratulujemy!

Autor: Urszula Gielo
/ Życie Podkarpackie

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJak wybrać piekarnik do współczesnej kuchni? Postaw na nowe technologie
Następny artykułŚwiąteczna opowieść emerytowanego oficera floty dalekomorskiej