Gospodynie z regionu rywalizowały wzajemnie w konkursie na najlepsze propozycje potraw świątecznych. W ruch poszły wałki, noże, łyżki i ubijaki. Paniom walczącym o laury zwycięstwa udało się wyczarować wspaniały przedświąteczny klimat i przepyszne bożonarodzeniowe smaki.
Za kulinarnym Konkursem Bożonarodzeniowym, zorganizowanym 8 grudnia w Starostwie Powiatowym w Przemyślu, stoi Lokalna Grupa Działania „Ziemia Przemyska”. Do zaciętej rywalizacji w samo południe stanęło łącznie 9 reprezentacji, a każda z nich przedstawiła po jednej wariacji na tematy kulinarne zawarte w trzech kategoriach konkursowych. Ekipy ze
Stowarzyszenia Mieszkańców Wsi Torki „Nie Tylko Dla Siebie”, Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Hucie Brzuskiej oraz kół gospodyń w Kniażycach, Kormanicach, Pikulicach, Hucie Brzuskiej, Orzechowcach, Żurawicy, Krasiczynie i KGW „Bo jak nie my to kto” z Nehrybki dwoiły się i troiły, by zaproponowane przez nich smaki przypadły do gustu jurorom i stały na jak najwyższym poziomie i jednocześnie wpisywały się w bożonarodzeniowe tradycje kulinarne. Degustująca potrawy komisja konkursowa w składzie: Gerard Szczygieł, Ryszard Żuk, Małgorzata Dachnowicz i Tadeusz Błaszczyszyn nie miała łatwego zadania, ale finalnie doszła do konsensusu, nagradzając najsmaczniejsze i najciekawsze propozycje wyróżnieniami i nagrodami rzeczowymi.
W kategorii „przystawki” laureatem zostało Stowarzyszenie Mieszkańców Wsi Torki „Nie tylko dla siebie”, konkurencję „dania główne” wygrało KGW w Kormanicach, a w szykowaniu najsmaczniejszych bożonarodzeniowych ciast i deserów najlepsze okazały gospodynie z KGW w Żurawicy. Wszystkim nagrodzonym ekipom gratulujemy!
Autor: Urszula Gielo
/ Życie Podkarpackie
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS