Najbliższe Łukaszowi są przepisy z Lubuskiego, a dokładnie z Gorzowa. – Moje miasto jest zawsze ze mną. Nie ważne czy jestem gdzieś w Polsce czy na świecie. Zabieram ze sobą mały kawałek Gorzowa zawsze ze sobą np. w postaci różnych przetworów z renety landsberskiej. Zawsze jestem dumny z miasta, z którego pochodzę, dlatego nie mogło zabraknąć przepisów z Gorzowa. To ostatnio odkryte masło jabłkowe czy mój ulubiony jabłecznik z renety – powiedział.
Autor Łukasz Konik to gorzowianin, ambasador kampanii GORZÓW #Stąd jestem, jedna z najciekawszych postaci polskiej branży kulinarnej. Absolwent Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie, eksperymentator zafascynowany kuchnią polską.
Z zaangażowaniem propaguje w Polsce i za granicą tradycje kulinarne wszystkich regionów naszego kraju. Dzięki tej fascynacji powstał zbiór przepisów inspirowanych tradycjami kulinarnymi różnych regionów Polski.
W książce „Kuchnia regionów” Łukasz zabiera nas w niezwykłą kulinarną podróż. Od morza po góry; od Gorzowa Wielkopolskiego, gdzie rozpoczęła się jego przygoda z kuchnią, poprzez niezwykle ciekawe kulinarnie województwo łódzkie, podlaskie do intrygującego różnorodnymi potrawami województwa kujawsko-pomorskiego. Zupy, pierogi, kotlety, gołąbki, desery i mnóstwo innych potraw, których nazwy przywodzą na myśl nie tylko wyjątkowy smak, ale także specyfikę miejsc, z których pochodzą. Różnorodne, tak jak różnorodna jest kuchnia polska. Przede wszystkim smaczne, bardzo smaczne…
Książka wydana przez WDR liczy 288 stron, od kilku dni jest do kupienia we wszystkich placówkach pocztowych w Polsce.
Natomiast dla mieszkańców Gorzowa mamy niespodziankę. 5 egzemplarzy tej wyjątkowej książki będzie do zdobycia w ramach zabawy „Okno świętego Mikołaja”. Dla osób, które wezmą udział w foto zabawie w poniedziałek (21 grudnia), a nie znajdą się w finałowej ósemce, we wtorek od godziny 14.00 w oknie Mikołaja odbiorą egzemplarz tej „smacznej” książki.
Marta Liberkowska
Wydział Promocji i Informacji
Fot. Bartłomiej Nowosielski
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS