Regionalny finał dużej imprezy kulinarnej przeniesie się do Parku Etnograficznego w Tokarni. Chodzi o wojewódzki etap konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. W ostatnich latach, w ramach tego wydarzenia, smakołyki były wystawiane w Parku Miejskim w Kielcach.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” ostatnio gościł w podkieleckim skansenie w 2013 roku. Potem odbywał się w centrum Kielc. Władze województwa zdecydowały o ponownej zmianie lokalizacji tej imprezy. – Uważamy, że 20. jubileuszowa edycja tego wydarzenia powinna odbyć się właśnie tutaj, że skansen Muzeum Wsi Kieleckiej jest najlepszym i najbardziej naturalnym miejscem do organizacji tego typu imprezy – powiedział marszałek województwa Andrzej Bętkowski.
Przypomnijmy, że celem konkursu jest promowanie lokalnych producentów, którzy dostarczają zdrową, ekologiczną żywność, produkty regionalne oraz potrawy wykonywanych według tradycyjnych i sprawdzonych przepisów. Region świętokrzyski może się pochwalić wieloma smakołykami. To na przykład przeżywająca renesans zalewajka świętokrzyska, a także wina sandomierskie czy śliwki szydłowskie. Do ubiegłorocznej edycji przedsięwzięcia zgłoszono ponad 50 produktów.
Tegoroczny konkurs “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w Parku Etnograficznym w Tokarni zaplanowano na 21 czerwca.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS