Słowo kugel pochodzi z języka niemieckiego, w którym oznacza kulkę. Jest to nawiązanie do kształtu tej zapiekanki, pieczonej zwykle w okrągłym garnku w piecu. Kuchnia żydowska, z racji dawnej bliskości naszych narodów, wywarła silny wpływ na regionalną kuchnię polską. To kulinarne przenikanie się kultur łatwo pokazać na przykładzie tej potrawy, choć zarówno placki ziemniaczane, jak i gołąbki również można przypisać tym wpływom. Zapiekanka ziemniaczana wędrowała po Polsce, a oprócz kolejnych wariantów otrzymywała również nowe nazwy. Mamy więc babkę ziemniaczaną na Podlasiu, rejbak na Kurpiach, kartoflak na Mazurach i Śląsku, pyrczok w Wielkopolsce, przesiedleńcy ze Lwowa mówili zaś na nią bulbynek. Kugel, tradycyjna potrawa świąteczna i szabatowa, to rodzaj zapiekanki ziemniaczanej z jajkami i cebulą, wypiekanej w piecu. Czasami dodawano do ciasta kaszę, ryż czy kapustę. W wersji deserowej dochodziły makaron i owoce, np. rodzynki. Podawano go jako danie główne, dodatek lub w wersji słodkiej.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS