Kuchnia Finlandii nie jest specjalnie znana na świecie. Nie znaczy to, że nie jest interesująca. Znajdziemy w niej potrawy, jakich nie spotkamy nigdzie indziej na świecie. Dania fińskie opierają się przede wszystkim na tym, co znajdziemy w jeziorach, morzu i w lesie. Ryby, owoce morza, dziczyzna, borówki, maliny czy grzyby zawsze znajdą swoje miejsce na stołach. Ciemne pieczywo, bardzo ważny składnik każdego posiłku wyrabiane jest przede wszystkim z żyta. Ciekawostką jest to, że zanim do Finlandii trafiły ziemniaki, ich dzisiejszą rolę pełniła… rzepa. Pieczono ją, gotowano, smażono. Dziś to trochę zapomniane warzywo. Czego warto spróbować, gdy będziemy odwiedzać w Finlandii św. Mikołaja? Oto najbardziej popularne dania z tego wspaniałego kraju.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS