A A+ A++

Kuchnia śląska to połączenie wpływów Polski, Słowacji, Czech, Niemczech i Austrii. Właśnie dlatego jest ona tak różnorodna i wyjątkowa.

Ślązacy od wieków bazowali na produktach, które mogli sami uprawiać lub hodować. Dlatego też każda szanująca się gospodyni miała swoją działkę lub ogródek, w którym siała i sadziła warzywa oraz zioła.

Śląsk to ciężko pracujący górnicy, którzy od zawsze potrzebowali pełnowartościowych, wysokokalorycznych i sycących posiłków. Nic więc dziwnego, że kuchnia tego regionu określana jest jako konkretna, ciężka i typowo chłopska.

Dla kuchni śląskiej najbardziej charakterystyczne są: mięso, ziemniaki, kapusta, zawiesiste sosy, chleb. Oczywiście również zupy były i są jej nieodłączną częścią.

Kuchnia śląska wyróżnią się też niesamowitymi smakami i aromatami, dlatego, będąc na Śląsku, koniecznie wstąpmy do dowolnej regionalnej restauracji. Z pewnością wyjdziemy z niej nasyceni i zadowoleni, choć może nieco ociężali.

Najbardziej znanym daniem kuchni śląskiej jest rolada wołowa z kluskami śląskimi, sosem mięsnym i modrą kapustą. Mięso wołowe kroi się na porcje i rozbija, smaruje musztardą i układa na nim pokrojone w paski kiełbasę, boczek, cebulę i ogórka kiszonego lub konserwowego. Całość zwija się w roladkę i związuje nićmi. Mięso podsmaża się na patelni, a potem dusi do miękkości. Sos zagęszcza się mąką pszenną wymieszaną z wodą. Tak przygotowane roladki podawane są z dużą ilością klusek śląskich polanych powstałym gęstym sosem. Do tego zawsze powinna być surówka z czerwonej kapusty, a do popicia domowy kompot.

Z zup najbardziej popularne są wodzionka, kartoflanka, żur z jajkiem i kiełbasą, grochówka. Ogromnym powodzenie cieszy się też kapuśniak na żeberkach. Do przygotowania wodzionki potrzebujemy zaledwie 2 kromek czerstwego chleba, szklanki wody, ząbka czosnku oraz tłuszczu. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Czosnek siekamy, solimy i odstawiamy na kilka minut. Następnie należy go zalać wrzątkiem, doprawić pieprzem, dorzucić łyżkę masła albo smalcu oraz grzanki. Gotowe!

Na Śląsku bardzo często dodatkiem do drugiego dania jest ciapkapusta. Co to takiego? Po prostu kapusta (z reguły kiszona) wymieszana z tłuczonymi ziemniakami. Często dodaje się do niej również posiekaną i zrumienioną cebulę albo pokrojony w kostkę i podsmażony boczek.

Śląsk może się też poszczycić ciastami i deserami o nazwach, które są niespotykane w innych regionach Polski. Mamy więc kołocz, kopę, kreple czy też apfelmus. Co ciekawe, pod tymi nieco dziwnymi nazwami kryją się proste i smaczne słodkości. Apfelmus to po prostu mus jabłkowy o delikatnym smaku i wspaniałym aromacie. Kopa to biszkopt, na który wykładana jest maślano-śmietankowa masa, owoce i bakalie w spirytusie. Z kolei kołocz to nic innego, jak drożdżowe ciasto z kruszonką i dodatkiem sera, jabłek albo maku. Kreple zaś to pączki z marmoladą lub powidłami.

Kuchnię śląską warto bliżej poznać, gdyż jest bardzo smaczna. Najlepsze składniki, staranne przygotowanie i niesamowite aromaty z pewnością przypadną do gustu każdemu smakoszowi.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSpadła liczba naruszeń w Warszawie. GITD informuje o liczbach
Następny artykułZastąpił kolegę w Swiss Krono