Kuchnia japońska to zdecydowanie ocean smaków oraz połączeń z wykorzystaniem darów morza, poddanych obróbce termicznej lub oferowanych na surowo, czyli to co pierwsze przychodzi nam na myśl sztandarowa potrawa Japonii mianowicie sushi. Warto wiedzieć, że kuchnia japońska jest jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Japończycy niezwykle celebrują każdy posiłek, ponieważ kuchnia to dla nich ważny element integracji społecznej oraz jest ważną częścią życia rodzinnego a także towarzyskiego. Ryż jest podstawą wielu dań, równie ważna jest treściwa zupa. Te kilka elementów, najbardziej charakteryzuje ten rodzaj kuchni. Kuchnia pochodząca z kraju kwitnącej wiśni, jest niezwykle lekka oraz świeża, praktycznie pozbawiona tłuszczu. Japończycy używają do jedzenia pałeczek, a zupę wypijają z miseczek, te potrawy są podstawą dziennego japońskiego menu.
Podział kuchni japońskiej
Kuchnię japońską dzielimy na kilka grup, mianowicie ze względu na pochodzenie a także na sposób przyrządzania. Do pierwszej należą dania, podawane na zimno, czyli namasumono. Dalej dania gotowane nimono, pieczone yakiomono, smażone agemono oraz grillowane teppanyaki. Japończycy niesamowicie skupiają się na poprawności sztuki kulinarnej, ich potrawy musza przygotowane być według ściśle określonych zasad oraz dania muszą być smaczne i estetyczne.
Najpopularniejsze dania
Ich kuchnia jest znana na całym świecie, poprzez charakterystyczne dania z owoców morza, warzyw, makaronu i ryżu. Jedną z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej jest Ramen mianowicie danie składające się z rosołu, czerwonego mięsa, ryb, sosu sojowego, pasty miso(czyli sfermentowana soja), makronu oraz warzyw. Składniki dobierane są najczęściej w zależności od receptury. Ciekawe jest to że wywodzi się on z Chin. Sushi to zdecydowanie najpopularniejsze japońskie danie. Serwowane niemal na całym świecie, a sporządza się je z ryżu z octem, wodorostów, ryb i warzyw. Podaję się z wasabi oraz sosem sojowym. Dango to kolejna charakterystyczna potrawa tego kraju. Są to małe kluski, z mąki ryżowej, które podaje się na nabite szpadki. Można je spożywać w formie deseru jak i na słono. Onigiri bazę tego dania stanowi ryż. Nazywany także ryżową kanapką, jest owinięty wodorostami i faszerowany, rybami, owocami morza oraz ikrą. Bardzo popularna jest Matcha, czyli sproszkowana zielona herbata, która ma świetne właściwości pobudzające, stosuje się ją często także jako dodatek do potraw oraz deserów. Można powiedzieć, że Japonia a właściwie jej kuchnia jest bardzo inspirująca. Menu oparte na rybach, owocach morza i warzywach jest niezwykle kusząca przez swoją świeżość i charakterystyczne dodatki jak pasta miso, sos sojowy czy wasabi. Dania tej kuchni są lubiane i dostępna praktycznie w każdym kraju, co świadczy o tym jak wyjątkowa ona jest. Dzięki niej możemy odkrywać nowe smaki, niewykorzystywane w kuchni polskiej, na przykład wodorosty czy podawanie ryb na surowo. Nie można także zapomnieć o charakterystycznych bulionach (ramen), które podaje się na wiele ciekawych sposobów. Jeżeli jesteś miłośnikiem kuchni japońskiej, sprawdź menu w restauracji Gold Sushi – https://goldsushi.pl/ – dowiedz się więcej.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS