A A+ A++

“Kuchenne rewolucje” wróciły z nowym sezonem. Magda Gessler ponownie wyruszyła w Polskę do dużych i małych miast, by ratować podupadające lokale i przy okazji robić show na miarę telewizji w prime timie. W ostatnim odcinku odwiedziła Rybnik, w którym Renata od czterech lat prowadziła meksykańską restaurację Don Martinez.

Każdy wierny fan “Rewolucji” doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że Gessler ma “alergię” na wszelkie zagraniczne knajpy w naszym kraju, które są prowadzone przez Polaków. Zazwyczaj smaki nie mają wiele wspólnego z oryginalną kuchnią, a są jedynie marną podróbą. Nie inaczej było w przypadku Martineza. Czy to dlatego właścicielka borykała się z problemami?

Jak wyznała do kamery, w tygodniu może liczyć na 300-500 zł obrotów. Niestety prowadzenie działalności to koszt ok. 60 tys. miesięcznie, więc dług urósł aż do 200 tys. By sobie poradzić z narastającą presją finansową, Renata sprzedała mieszkanie i zaciągnęła kredyt. Ratunkiem miała być Magda Gessler i kamery TVN.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

“Kuchenne rewolucje” w Rybniku. Co za Meksyk

Kreatorka smaku i stylu z typowym dla siebie wdziękiem już na wejściu oznajmiła, że “śmierdzi frytkami”. Próbowała kolejnych dań z karty, każde z nich było wariacją na temat kurczaka zapiekanego z serem i warzywami. – Atrapa jedzenia! – wydała wyrok. Trochę “zmiękła”, gdy podano jej golonkę. Początkowo ją nawet pochwaliła, by ostatecznie stwierdzić, że danie “śmierdzi knurem”, a cały Don Martinez to “obelga dla kuchni meksykańskiej”.

Gdy przyszedł czas na rutynową kontrolę czystości w kuchni, Gessler wyciągnęła chusteczki, którymi przecierała wszelkie zakamarki. Niestety lokal oblał ten test. Renata próbowała nawet tłumaczyć się przed prowadzącą “Kuchennych rewolucji”, ale ta szybko zamknęła jej usta krzycząc: – Wszystkie zasady prowadzenia restauracji zostały złamane!

“Kuchenne rewolucje” w Rybniku. Afera o brud w kuchni

Zaskakująco dużą część tego odcinka zajęła historia niedomytej kuchni. Być może dlatego, że ta sytuacja rzuciła światło na relacje panujące w restauracji. Obsługa zarzucała właścicielce, że ta nie chwali ich pracy, nie dziękuje im. Renata z kolei nie chciała zapłacić profesjonalnej ekipie sprzątającej, bo “zbierała na wypłaty”. Po krótkich, ale dramatycznych przepychankach kuchnia lśniła i Gessler zabrała się za rewolucję.

“Kuchenne rewolucje” w Rybniku. Gessler postawiła na kuchnię śląską

Jak można się było spodziewać, Magda Gessler zarządziła, że od tej pory w menu restauracji będzie panować kuchnia regionalna, a nie meksykańska. Miejsce zyskało nową nazwę: Szynk Siała baba mak.

Do karty trafił krupnik, krupniok, kluski śląskie i inne szlagiery z książek kucharskich Ślązaczek. Pokazowa kolacja dla zaproszonych gości jak zwykle była sukcesem.

“Kuchenne rewolucje” w Rybniku. Gessler rzucała talerzami

Gdy znana restauratorka wróciła do Szynku po kilku tygodniach, z miejsca zamówiła dania, które zostawiła w menu. Niestety szybko zaczęły się “schody”. Zupa okazała się zbyt gęsta. – To nie jest krupnik to gulasz, to ma być zupa, a jest d…a – grzmiała Magda Gessler, po czym teatralnie na oczach właścicielki i innych gości roztrzaskała talerz o podłogę.

Kelner i kelnerki pracujące w Szynku poprosili panią Magdę o chwilę rozmowy. Wyznali wtedy, że niewiele zmieniło się w tym miejscu po jej wyjeździe. – Nam jest wstyd, gdy wynosimy dania, które wychodzą z kuchni. Klienci się skarżą. Jedzenie często jest zimne.

To nie były kopytka, to były kopytusia! Ludzie patrzyli na mnie jak na wariatkę, że co to w ogóle jest – mówiła oburzona kelnerka, wspominając pierwsze dni po wyjeździe ekipy TVN. W szczerej rozmowie z Gessler pracownicy wyjawili Gessler, że potencjalny pracownik dostał propozycję 18 złotych na godzinę, co restauratorka skwitowała krótkim “Jezus Maria!”.

Gdy wzięła Renatę, właścicielkę Szynku na rozmowę, wyrzuciła z siebie swoje zarzuty, po czym oznajmiła: – Niestety błędy są tak duże, że rewolucja jest nieudana. Życzę wam powodzenia i szczęścia – po czym opuściła rybnicką restaurację.

W 50. odcinku podcastu “Clickbait” zachwycamy się serialem (!) “Pan i Pani Smith”, przeżywamy transformacje aktorskie w “Braciach ze stali” i bierzemy na warsztat… “Netfliksową zdradę”. Żeby dowiedzieć się, czym jest, znajdź nas na Spotify, Apple Podcasts, YouTube, w Audiotece czy Open FM. Możesz też posłuchać poniżej:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułEuropejski rozbiór Polski. Zmiany traktatowe w UE – spotkanie z adw. Jerzym Kwaśniewskim w Zamościu
Następny artykułMęska stylizacja Luny. Zwróciła na siebie uwagę