Mąkę i cukier puder przesiać. Dodać cukier wanilinowy, szczyptę soli, krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka, śmietanę i ciasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części, każdą troszkę spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut. Jedną część ciasta wyjąć z lodówki, zdjąć folię i bardzo krótko zagnieść. Następnie rozwałkować na okrąg, na grubość około 3 mm. Okrąg podzielić na ćwiartki i każdą ćwiartkę pokroić na trzy trójkąty. Na każdy kawałek ciasta – trójkąt wyłożyć około 1 łyżeczkę konfitury (ja wymieszałam ze sobą konfiturę z płatków róży i malinową) i z ciasta zawijać rogaliki, zaczynając od najkrótszego boku trójkąta. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 15-18 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Z drugiej części schłodzonego ciasta tak samo przygotować rogaliki. Rogaliki przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS