A A+ A++

Nie wyobrażamy sobie bez niej gofrów, waflowych rurek, Pavlovej czy porcji lodów podanej w pucharku. Kochamy za wszechstronność, delikatność i puszystość. Bywa jednak kapryśna i potrafi sprawiać kłopoty, nawet doświadczonym kucharzom. Bita śmietana – jak ją okiełznać? Zdradzamy kilka przydatnych trików.

Śmietana do ubijania – jaką wybrać?

Podobno męstwo kończy się tam, gdzie trzeba wybrać śmietana 12 proc. czy 18 proc., jednak nie tylko początkujące kucharki zastanawiają się co lepsze do ubijania – śmietanka 30 proc. czy 36 proc.- odpowiedź brzmi, jak to często w sytuacjach wyboru bywa: to zależy. Zależy, do czego chcemy bitą śmietanę wykorzystać, na jakiej konsystencji nam zależy, czy będziemy dodawać do śmietany inne dodatki, a jeśli tak, to czy będą to owoce, czy na przykład czekolada.

Do ubijania nadają się bowiem śmietanki zarówno z zawartością tłuszczu 30 proc., jak i 36 proc. Śmietanka 30 proc. to tzw. kremówka – idealnie sprawdzi się do dekoracji, a z dodatkami typu rozpuszczona czekolada utworzy pyszny mus, przy okazji czekolada dobrze ją ustabilizuje. Śmietanka tortowa natomiast ma wyższą zawartość tłuszczu – 36 proc., dzięki temu szybciej się ubija, ale także łatwiej rozwarstwia. Będzie idealna, jeśli chcemy przełożyć nią tort, dodać owoce czy stworzyć stabilny, warstwowy krem z galaretką.

Czytaj również: Idealna bita śmietana

Jak ubijać śmietanę?

Ubijanie śmietany może przysporzyć kłopotów, najczęstsze problemy dotyczą “kapryśności” tego produktu,  czasami śmietana po prostu nie chce się ubić, można temu zapobiec, stosując się do kilku prostych zasad.

Śmietana powinna być dobrze schłodzona, co oznacza, że powinna spędzić w lodówce co najmniej 6 godzin, a najlepiej całą noc. Pamiętajmy też, aby od żadnym pozorem nie mrozić śmietanki, którą chcemy ubić, gdyż po rozmrożeniu będzie grudkowata i z gładkiej, kremowej konsystencji nici.

  • Naczynie, w którym chcemy przygotować bitą śmietanę, powinno być schłodzone. Dobrze, gdyby było wykonane ze szkła lub stali – takie naczynia można łatwo i szybko schłodzić, a to ułatwi ubijanie śmietanki.  Warto zadbać o to, aby było czyste i suche. – Pozostałości innych produktów, czy osady mogą bowiem utrudniać ubijanie i sprawić, że finalny efekt nie będzie spektakularny.
  • Moc – ubijanie ręczne jest najbardziej bezpieczne, ale też bardzo czasochłonne i męczące, dlatego tak chętnie korzystamy z dobrodziejstw techniki. Blender czy mikser potrafią ubić śmietanę w mig, ale łatwo też przegapić moment, w którym śmietana jest gotowa i ją przebić. Dlatego podczas ubijania warto stopniowo zmniejszać moc urządzenia, aby kontrolować prędkość ubijania i zmiany w strukturze śmietanki. Na końcu powinniśmy już delikatnie mieszać bitą śmietanę.
  • Czas jest również istotny, dlatego proces ubijania nie powinien trwać zbyt długo, skutkuje to bowiem przebiciem śmietany, a w rezultacie jej rozwarstwieniem. Nieważne czy używamy ręcznej trzepaczki, blendera czy miksera – za każdym razem należy kontrolować konsystencję śmietany, gdyż nawet kilka niepotrzebnych, dodatkowych ruchów może spowodować katastrofę. Gdy na powierzchni ubijanej śmietanki zaczną się pojawiać wyraźne smugi i zacznie ona gęstnieć należy zwiększyć czujność – to właśnie wtedy następuje krytyczny moment. A co jeśli się zagapimy? I na to mamy radę!

Jak uratować zwarzoną śmietanę?

Gdy nagle zamiast wymarzonej puszystej bitej śmietany zaobserwujemy w naszej masie grudki – to zły znak. Oznacza to, że ze śmietanki wytrącają się grudki tłuszczu i jeśli będziemy dalej ją ubijać, otrzymamy… masło. Jeśli jednak naszym zamiarem wciąż jest zrobienie bitej śmietany, należy natychmiast przestać ubijać śmietankę i spróbować zapobiec katastrofie. Jak uratować zwarzoną śmietanę? Można do niej partiami dodać świeżą porcję zimnej śmietanki i spróbować delikatnie wymieszać do połączenia, a następnie włączyć mikser na wysokie obroty i spróbować ubić na nowo. Na podobnej zasadzie zadziała dodanie kilku łyżek zimnego mleka skondensowanego … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCo pani skrywa pod szlafrokiem – Niecodzienne sytuacje na gifach
Następny artykułHOLLYWOOD PEDOPHILE RING EXPOSED: Perverted Hollywood elites trying to normalize pedophilia, but child star whistleblower Bella Thorne exposes high crimes