A A+ A++

Dziś proponujemy smaczną odmianę tradycyjnych krokietów. To przepis dla tych, którym smakują ruskie pierogi, ale niekoniecznie lubią je lepić. Skosztujcie ruskich krokietów.

Ciasto

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • szczypta soli

Farsz

  • 200 g sera białego
  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • łyżeczka masła
  • pieprz
  • sól
  • słodka papryka (opcjonalnie)

Panierka

  • jajko
  • bułka tarta

Jajka zmiksować z mlekiem, wodą mineralną, szczyptą soli, powoli wlać zimne, roztopione masło. Wsypać przesianą mąkę. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni na oleju wymieszanym z masłem klarowanym.

Obrać ziemniaki i gotować w lekko osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odcedzić i wystudzić. Przecisnąć ser i ziemniaki przez praskę lub zemleć w maszynce. Drobno pokroić cebulę i zrumienić na maśle. Kiedy przestygnie, dodać do masy ziemniaczano-serowej. Po przyprawieniu – nakładać farsz na naleśniki i zawijać w krokiety.
Obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju. Posypać natką pietruszki.

(Można zrezygnować z panierki i obsmażyć naleśniki bez niej).

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPremier: ponad 10 mln zaszczepionych pierwszą dawką
Następny artykułNiezwykły projekt filmowy (Truso: Śladami wikingów, odc. 31) [ Kultura ]