Dziś proponujemy smaczną odmianę tradycyjnych krokietów. To przepis dla tych, którym smakują ruskie pierogi, ale niekoniecznie lubią je lepić. Skosztujcie ruskich krokietów.
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżka roztopionego masła
- szczypta soli
Farsz
- 200 g sera białego
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 1 cebula
- łyżeczka masła
- pieprz
- sól
- słodka papryka (opcjonalnie)
Panierka
- jajko
- bułka tarta
Jajka zmiksować z mlekiem, wodą mineralną, szczyptą soli, powoli wlać zimne, roztopione masło. Wsypać przesianą mąkę. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni na oleju wymieszanym z masłem klarowanym.
Obrać ziemniaki i gotować w lekko osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odcedzić i wystudzić. Przecisnąć ser i ziemniaki przez praskę lub zemleć w maszynce. Drobno pokroić cebulę i zrumienić na maśle. Kiedy przestygnie, dodać do masy ziemniaczano-serowej. Po przyprawieniu – nakładać farsz na naleśniki i zawijać w krokiety.
Obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju. Posypać natką pietruszki.
(Można zrezygnować z panierki i obsmażyć naleśniki bez niej).
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS