Tekst i zdjęcie:
Pyszna przystawka z sosem worcester.
- Czas przygotowania: do 15 min
- Stopień trudności: Łatwe
- Pora dnia: Przekąska
- Sposób przygotowania: duszone
- Liczba porcji: trzy
- dieta
- karnawal
- bezglutenowe
Składniki:
- krewetka, 250 g
- cebula, 1 szt.
- ząbek czosnku, 2 szt.
- sos worcestershire, 2 łyżk.
- słodki sos chili, 2 łyżk.
- zioła prowansalskie, 1 łyżk.
- cukier, 0.5 łyżecz.
- masło klarowane, 2 łyżk.
- bulion, 100 ml
- sok z cytryny, 1 łyżk.
Sposób przygotowania
Krewetki obieramy i oczyszczamy. Z pancerzyków gotujemy wywar, dodając 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, zmiażdżony ząbek czosnku, 2 szklanki wody i 2 szczypty kurkumy.Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oliwie lub maśle wraz z wyciśniętym czosnkiem.Dodajemy krewetki, chwilę podsmażamy aż zmienią kolor na różowy. Dodajemy sos worcester, sos chili, zioła, cukier (nie jest to konieczne jeśli sos jest mało słodki), sok z cytryny, bulion. Dusimy kilka minut. Dodajemy resztę masła, posiekaną pietruszkę – redukujemy sos. Sos można zagęścić skrobią (np kukurydzianą lub ziemniaczaną) – łyżeczkę skrobi mieszamy z odrobiną zimnego płynu – wlewamy do sosu i zagotowujemy.Podajemy z podpieczoną bagietką, którą maczamy w sosie.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS