A A+ A++

Zapisz jako PDF

Tekst i zdjęcie:

Pyszna, rozgrzewająca zupa na jesień

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: gotowane
  • Liczba porcji: więcej
  • idealne dla dzieci
  • dla alergików
  • na Wielkanoc
  • karnawal

Składniki:
  • masło, 1 łyżk.
  • natka pietruszki, 5 łyżk.
  • grzanki, 5 łyżk.
  • cebula biała, 2 szt.
  • estragon, 3 szczypta
  • mascarpone, 200 g
  • por, 0.5 szt.
  • ziemniak, 5 szt.
  • liście laurowe, 3 szt.
  • ziele angielskie, 5 szt.
  • seler, 0.5 szt.
  • marchew, 1 szt.
  • pietruszka, 1 szt.
  • Główka czosnku , 3 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Zaczynamy od wywaru jarzy nowego. Do garnka wrzucamy marchewkę, pietruszkę, pora, seler, cebulę, zioła świeże – np. natka pietruszki, liście selera oraz ziele angielskie liść laurowy. Zalewamy wodą i gotujemy około 30 min. Następnie szatkujemy cebulę, i smażymy ja na maśle. Obieramy z grubsza czosnek i szatkujemy go, następnie dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut. Zalewamy gotowym wywarem. Kroimy w kostkę ziemniaki i upieczony czosnek. Czosnek pieczemy w papierze do pieczenia w temperaturze 200°C z dodatkiem odrobiny soli i oliwy. Jeśli lubisz intensywny zapach czosnku możesz w ten sposób upiec jeszcze jedną główkę. Całość dodajemy do zupy i chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy sól, pieprz i ser mascarpone. Całość blendujemy i dodajemy poszatkowany estragon a na koniec dekorujemy grzankami. Smacznego.  

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułŚcigać się będą młodzi i starsi. Motocrossowa czołówka na pięknym torze w Kowali
Następny artykułZajęcia hybrydowo – ćwiczenia na kampusie. Studenci wracają na Politechnikę