A A+ A++

Wystartowała 21. kampania cukrownicza Krajowej Grupy Spożywczej. Prognozy zakładają, że siedem cukrowni Grupy przerobi 6,2 mln ton buraków, które skupi od ponad kilkunastu tysięcy polskich rolników. Produkcja cukru może w tym roku osiągnąć poziom najwyższy w historii firmy. Więcej zarobią też współpracujący rolnicy.

Rozpoczęcie kampanii w poszczególnych cukrowniach zaplanowano z uwzględnieniem aktualnych prognoz plonu, w celu uzyskania jak najlepszych wyników zarówno polowych, jak i podczas produkcji.

W tym roku zamierzamy pobić nasz dotychczasowy rekord produkcji cukru. Plony zapowiadają się lepiej niż w roku ubiegłym, również poziom polaryzacji buraka jest wyższy i kształtuje się na poziomie 17%. Krajowa Grupa Spożywcza S.A. dba o swoich plantatorów oferując im najlepszą i najkorzystniejszą ofertę. W tej kampanii to 46 euro za tonę, a latem było także 1000 zł do hektara buraków. Liczymy na dalszą owocną współpracę z naszymi plantatorami, a cukrownikom życzymy bezpiecznej pracy. – powiedział Prezes Krajowej Grupy Spożywczej S.A. Jan Wernicki.

Poszczególne Cukrownie rozpoczynają przerób buraków pomiędzy 7 września a 8 października. Jako pierwsza 7 września krojenie rozpoczęła „Cukrownia Dobrzelin”. Dzień później rusza „Cukrownia Kruszwica”, a w sobotę „Cukrownia Malbork”. Następnie: 21.09 krojenie rozpocznie się w „Cukrowni Kluczewo”, a 21.09 w „Cukrowni Nakło”. Jako ostatnie startują lubelskie oddziały: 5 października „Cukrownia Krasnystaw”, a trzy dni później „Cukrownia Werbkowice”. 

– W imieniu Plantatorów, mogę powiedzieć, że jesteśmy dumni, iż należymy do Plantatorów Krajowej Grupy Spożywczej. Grupa jest liderem kształtowania polityki cenowej, a zaproponowana oferta za skup buraków zadowala obie strony – stwierdził podczas uroczystego rozpoczęcia kampanii cukrowniczej w Cukrowni Kruszwica Przewodniczący Rady Związków Plantatorów Buraka Cukrowego przy Spółce Józef Pawela.

Po zakończonej kampanii cukrowniczej, w trzech cukrowniach (Kruszwica, Nakło, Werbkowice) będzie kontynuowana tzw. kampania sokowa – produkcja cukru z soku gęstego. 

– Stale podnosimy efektywność naszych zakładów kontynuując inwestycje poprawiające procesy produkcyjne i jakość produkowanego przez nas cukru. Obniżamy tym samym także koszty, a równolegle podnosimy wolumeny sprzedaży, co ma bezpośrednie przełożenie na poprawę wyników finansowych – wyjaśnia prezes Wernicki. 

mat. Krajowa Grupa Spożywcza S.A.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułGregorian kontynuują serię “Pure Chants”. Jest nowa płyta
Następny artykułZderzenie aut z nietrzeźwym kierowcą. 43-latek miał 1,5 promila alkoholu w organizmie!