A A+ A++

Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą, a następnie przelej dokładnie wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki. Zalej 2 szklankami wody i gotuj pod przykryciem (ok. 20 min), aż kasza wchłonie całą wodę i stanie się miękka, a nawet lekko rozgotowana.

Płatki nori pokrusz w palcach i zalej małą ilością wody (tylko tyle, żeby namiękły). Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor.

Do ostudzonej kaszy dodaj pokruszone w palcach tofu, odsączone z nadmiaru wody i namoczone nori, sos sojowy, sok z cytryny, przyprawy i drobno pokrojony koper. Wyrabiaj rękami, aż masa stanie się jednolita i plastyczna. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj kaszę mannę i dalej wyrabiaj, a następnie formuj nieduże kotleciki, obtocz w bułce tartej i kładź na gorącej patelni z rozgrzanym olejem. Smaż na złoty kolor ok. 5 minut z każdej strony.

Podawaj z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Kotlety doskonale smakują z tradycyjnym sosem koperkowym. Można je jeść także na zimno, na kanapce, z sosem chrzanowym lub po prostu z chrzanem.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSam wybierasz, gdzie się udzielasz
Następny artykułAktywne ferie uczniów klas mundurowych LO w Dąbrowie Białostockiej