Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą, a następnie przelej dokładnie wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki. Zalej 2 szklankami wody i gotuj pod przykryciem (ok. 20 min), aż kasza wchłonie całą wodę i stanie się miękka, a nawet lekko rozgotowana.
Płatki nori pokrusz w palcach i zalej małą ilością wody (tylko tyle, żeby namiękły). Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor.
Do ostudzonej kaszy dodaj pokruszone w palcach tofu, odsączone z nadmiaru wody i namoczone nori, sos sojowy, sok z cytryny, przyprawy i drobno pokrojony koper. Wyrabiaj rękami, aż masa stanie się jednolita i plastyczna. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj kaszę mannę i dalej wyrabiaj, a następnie formuj nieduże kotleciki, obtocz w bułce tartej i kładź na gorącej patelni z rozgrzanym olejem. Smaż na złoty kolor ok. 5 minut z każdej strony.
Podawaj z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Kotlety doskonale smakują z tradycyjnym sosem koperkowym. Można je jeść także na zimno, na kanapce, z sosem chrzanowym lub po prostu z chrzanem.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS