A A+ A++

Zgodnie ze stanowiskiem Głównego Inspektoratu Sanitarnego, nie ma żadnych dowodów na to, że żywność może być źródłem przenoszenia koronawirusa. Istnieje naprawdę bardzo małe prawdopodobieństwo, że wirus SARS COV-2 może utrzymać się na pokarmie i doprowadzić przez to do zakażenia. Co jeszcze warto wiedzieć?

Koronawirus potrzebuje człowieka, aby skutecznie się namnażać. Jak można się domyślić, obróbka termiczna skutecznie zniszczy koronawirusa, a wystarczy zaledwie 60 stopni i 30 minut. Typowa i klasyczna obróbka zarówno mięsa, jak i surowych produktów spożywczych eliminuje ryzyko zanieczyszczeń mikrobiologicznych, w tym także koronawirusa.

Pamiętaj, że koronawirus przenosi się na dwa sposoby. Przede wszystkim poprzez bezpośredni kontakt z zainfekowaną osobą – drogą kropelkową. Drugą możliwością jest kontakt pośredni, czyli z powierzchniami, na których znajdują się wydzieliny osoby zainfekowanej. Jak się okazuje, koronawirus może przetrwać na powierzchniach nawet przez kilka godzin. Na szczęście za pomocą środków dezynfekujących można się z łatwością pozbyć się wirusa z naszego otoczenia. Wystarczą klasyczne produkty stosowane podczas tradycyjnego odkażania mieszkania.

Zobacz także: Koronawirus od tego ginie. Oto, czego używać w domu

Jeśli w dobie pandemii koronawirusa udajesz się na zakupy do pobliskiego sklepu, powinnaś pamiętać o kilku ważnych zasadach. Postępuj zgodnie z wprowadzonymi wytycznymi, czyli unikaj tłumów, stojąc w kolejce zachowuj odległość, a będąc w sklepie dotykaj tylko produktów, które rzeczywiście chcesz kupić. Choć nie ma potwierdzenia, że koronawirus utrzymuje się na żywności, zawsze dbaj o higienę rąk i staraj się regularnie odkażać dłonie – szczególnie ważne jest zachowanie bezpieczeństwa przy żywności pakowanej luzem.
Przynosząc zakupy do domu, zachowuj wzmożoną higienę nie tylko osobistą, ale także przestrzeni kuchennych. Żywność pakowaną oczyszczaj z wierzchu, a blaty, szafki czy półki zdezynfekuj łagodnymi środkami. Chcąc zminimalizować ewentualne ryzyko przenoszenia koronawirusa poprzez żywność, koniecznie separuj surowe produkty od tych gotowych, aby uniknąć zanieczyszczeń krzyżowych.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułApel Starosty Żnińskiego
Następny artykułHrubieszów: Dajemy lekarzom szanse