Z każdym dniem rozprzestrzenia się koronawirusa pojawia się coraz więcej pytań, jak możemy zapewnić sobie większe bezpieczeństwo. Główny Inspektorat Sanitarny wyjaśnia, że główną drogą przenoszenia się COVID-19 jest droga kropelkowa. Jednak naukowcy podkreślają, że może się on również utrzymywać na różnych powierzchniach. Dlatego lepiej chuchać na zimne.
Jeśli musimy wybrać się do sklepu po zakupy nie zapomnijmy o odpowiedniej ochronie – rękawiczkach jednorazowych oraz zachowaniu bezpiecznej odległości. Następnie, gdy przyniesiemy produkty do domu odpowiednio je rozpakujmy oraz zabezpieczmy. Słów klika, jak to zrobić.
Jak bezpiecznie rozpakować zakupy?
Po pierwsze przed rozpakowaniem należy dokładnie umyć ręce lub zdezynfekować ręce. Następnie zakupy rozpakowujemy na dokładnie wcześniej wyczyszczonym blacie. Gdy rozłożymy je już na stole, należy je posegregować. Oddzielamy warzywa i owoce od produktów, które zapakowane są w pudełka, np. jogurty, ser, majonez. Niepotrzebne torebki od razu wyrzucamy do kosza, a produkty myjemy dokładnie pod wodą.
Jak zabezpieczyć zabezpieczać żywność w domu?
W lodówce powinniśmy umieścić tak produkty, aby nie stykały się ze sobą. Świeże owoce i warzywa najlepiej pochować w oddzielnych pojemnikach. Należy pamiętać również, by oddzielać od siebie żywność ugotowaną i surową.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS