Koronawirus SARS-CoV-2 wciąż stanowi śmiertelne niebezpieczeństwo dla ludzi na całym świecie. Najnowsze badania naukowców wykazały, że szczególnie narażeni na ciężki przebieg choroby COVID-19 są ludzie otyli. Wyniki analiz zostały opublikowane na łamach pisma “Obesity Research & Clinical Practice”.
Eksperci przeanalizowali 9 badań klinicznych, w których obserwowano ponad 6,5 tys. chorych na COVID-19 z 5 krajów. Okazało się, że otyłość zwiększa ryzyko ciężkiego przebiegu choroby niezależnie od wieku, płci i rasy. Ponadto pogarsza rokowania pacjenta nawet pod nieobecność innych schorzeń, takich jak cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca czy płuc.
Naukowcy wyjaśniają, że otyłość szkodzi na kilka sposobów. – Różne czynniki powodują ciężki przebieg choroby. Jednym z nich jest ograniczona zdolność do produkcji interferonów (klasa białek wydzielanych przez komórki obronne, niezbędnych do hamowania replikacji wirusów) oraz przeciwciał. Dodatkowo tkanka tłuszczowa działa jak magazyn wirusów, dzięki czemu mogą przetrwać one dłużej w organizmie – tłumaczy prof. Silvia Sales-Peres z Uniwersytetu Sao Paulo.
Zobacz też: Koronawirus. Ekspertka: o zagrożeniu wiedzieliśmy od lat, ale i tak się nie przygotowaliśmy
Wśród kolejnych problemów naukowcy wymieniają stałe, słabe stany zapalne, które towarzyszą otyłości. One również mogą przyczynić się do cięższego przebiegu choroby COVID-19. Eksperci wspominają również o problemach z oddychaniem. – Otyli pacjenci zwykle mają osłabione funkcje oddechowe, ponieważ brzuszna tkanka tłuszczowa uciska na przeponę i uniemożliwia jej normalne poruszanie – wyjaśnia prof. Sales-Peres.
– Podsumowując, różne współistniejące elementy czynią tych pacjentów bardziej narażonymi na konieczność zastosowania sztucznego oddychania i innych działań z zakresu intensywnej terapii, jeśli zachorują na COVID-19. W przeanalizowanych przez nas badaniach 9,4 proc. otyłych pacjentów leczonych na oddziałach intensywnej terapii zmarło – dodaje uczona.
Naukowcy ostrzegają, że otyłość jest jeszcze groźniejsza u palaczy oraz u osób z cukrzycą, nadciśnieniem i chorobami płuc.
– Rozpoczęliśmy nasze badania w kwietniu, kiedy nie było jeszcze tak jasne, że otyłość będzie ważnym czynnikiem ryzyka w COVID-19 – wyjaśnia prof. Sales-Peres.
Eksperci przypominają także o tym, że na świecie jest coraz więcej ludzi otyłych. W związku z tym zalecają promowanie zapobiegających jej zachowań. Wśród nich wymieniają: aktywność fizyczną na świeżym powietrzu i przestrzeganie zdrowej diety od wczesnego dzieciństwa.
Zdaniem uczonych wszystkie szczeble rządowe powinny współdziałać w fundowaniu i opracowywaniu odpowiednich strategii walki z otyłością oraz promowaniu właściwych zachowań nawyków.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS