A A+ A++

Tradycyjny, niedzielny rosół to nasz skarb narodowy i pieczołowicie kultywowana tradycja. Rosołowi puryści uważają, że smak zupy to doskonałe jarzyny i kilka rodzajów mięs – nic więcej. Kreatywni entuzjaści kuchni fusion z kolei nie stronią od zaskakujących dodatków. Nie uwierzysz, co można dodać do rosołu.

d3vbyum

Jak ugotować rosół?

Klasyczny rosół to kilka rodzajów mięs, w tym drobiu, a także kompozycja warzyw, zwanych włoszczyzną. Opalona cebula z żółtą łuską i spora szczypta soli. Mały ogień, dużo cierpliwości i tradycyjny rosół gotowy. Niektórzy uważają, że tak idealna w swej prostocie receptura nie wymaga innowacji.

Czy jednak na pewno?

d3vbyum

Co dodać do rosołu?

Co dodać do rosołu? Kontrowersyjny składnik

Wśród zwolenników kulinarnych eksperymentów nie brakuje entuzjastów mocnych przypraw w postaci ziela angielskiego, liścia laurowego czy czosnku, dodanych do gotującego się bulionu.

d3vbyum

Są też tacy, którzy uważają, że smak buduje oszczędne dodanie składników czy przypraw nieoczywistych. Jakich? Chociażby goździków, szczypty imbiru czy ostrej papryki lub nawet kurkumy. Ta ostatnia przyprawa dobrze znana jest starszym pokoleniom, które pamiętały, by dodać szczyptę kurkumy, gdy zupa wypada zbyt blado…

Co jeszcze można dodać do rosołu, by podkręcić jego smak? Choć może to zaskakiwać, a fanów tradycyjnego rosołu wręcz oburzać, to ciekawym dodatkiem jest… jabłko.

Ten sposób wykorzystuje także Ewa Wachowicz. Wystarczy całe jabłko, wraz ze skórką, wrzucić do gotującej się zupy i wyciągnąć delikatnie, gdy będzie całkowicie miękkie. W efekcie nieco mdły smak rosołu – zwłaszcza tego gotowanego na tłustym drobiu – zostanie przełamany kwaskowym smakiem jabłka.

Mało kto będzie w stanie domyślić się, co zostało dodane do rosołu, a mimo to zupa zyska nowego wymiaru. Co ciekawe, niektórzy profesjonalni kucharze zalecają dodanie 1 pomidora w całości (obranego ze skórki). Podobnie jak jabłko, nadaje głębokiego smaku, a lekka kwasowość przełamuje płaski smak tłustego wywaru. Pomidor dodatkowo podkręca kolor rosołu.

d3vbyum

Orientalny rosół, który pokochasz

A inne dodatki? Entuzjaści kuchni Orientu mogą zaszaleć. Polski rosół jest świetną bazą do daleko posuniętych eksperymentów. W tym celu nie tylko imbir wart jest wykorzystania, ale także takie dodatki, jak anyż czy cynamon. Boisz się podjąć takie ryzyko? Spróbuj do garnka z gotującym się wywarem mięsno-warzywnym dodać 1/3 łyżeczki kardamonu, szczyptę cynamonu i 1 plaster imbiru. Skosztuj, a jeśli smak przypraw jest nadal niewyczuwalny, możesz dodać odrobinę chili, które wydobędzie delikatne, egzotyczne smaki.

By pójść w kierunku kuchni Wschodu jeszcze bardziej, do rosołu dodaj sos sojowy, ostrygowy lub rybny. Pamiętaj o umiarze, by rosół pozostał rosołem. Tradycyjny jajeczny makaron zamień na ryżowy, gryczany sobą lub pszenny typu noodle. Dorzuć posiekaną dymkę i kawałki chili lub jajko ugotowane na twardo. To jest doskonały punkt wyjścia do zrozumienia i pokochania azjatyckich zup.

123RF

Źródło: 123RF

Zobacz także:

Tradycyjny miodownik w prostym przepisie

Pulpety rybne w sosie pomidorowym

Szkodliwe chipsy. Zrezygnuj z nich, a dowiesz się, co zyskasz

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJapońska książka w DKK
Następny artykułZmiana organizacji ruchu w ul. Radziejowickiej