A A+ A++

Konkurs ” Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów ” będzie przebiegał w dwóch kategoriach:

  1. na najlepszy lokalny i tradycyjny produkt żywnościowy,

  2. na najlepszą regionalną i tradycyjną potrawę kuchni polskiej, reprezentowaną w ofercie placówek gastronomicznych wykorzystujących lokalne i tradycyjne produkty żywnościowe.

Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja żywności produkowanej przez lokalnych wytwórców, w oparciu o tradycyjne technologie z wykorzystaniem regionalnych surowców, a także identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych potrawach, stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu, wytwarzanych w firmach gastronomicznych i gospodarstwach agroturystycznych. Podobnie
jak w poprzednich edycjach uczestnictwo w plebiscycie jest bezpłatne i odbywa
się poprzez zgłoszenie produktu lub produktów. Zgodnie z wymogami zawartymi w regulaminie zgłoszone produkty powinny być charakterystyczne dla obszaru
ich pochodzenia i związane z regionem.

– Od 2000 roku odkrywamy polskie smaki w ramach konkursu “Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”. Dzięki takim wydarzeniom możemy przypomnieć smaki potraw przygotowywanych przez nasze mamy i babcie oraz zachować te receptury
dla kolejnych pokoleń – tłumaczy Członek Zarządu Województwa Lubelskiego Zdzisław Szwed.

Dla zwycięzców przewidziane są cenne nagrody rzeczowe, wyróżnienia i dyplomy. Laureaci wyłonieni w finałach regionalnych będą mogli ubiegać się o statuetkę “Perły 2021”, która zostanie wręczona na uroczystym finale połączonym z prezentacją laureatów i regionów.

Zgłoszenia wraz z wypełnioną kartą oraz formularzem uczestnictwa należy przesyłać do 9 lipca br. na adres:

Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Grottgera 4, 20-029 Lublin,

lub zeskanowane zgłoszenie emailem: [email protected].

Regulamin, kartę wraz z formularzem uczestnictwa można pobrać ze strony internetowej: www.produktyregionalne.pl oraz www.lubelskie.pl.

Szczegóły Konkursu pod nr tel. (81) 44 16 538, (81) 44 16 802 – informacji udzielają pracownicy Oddziału Rolnictwa i Żywności.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMiG-23 bez pilota. Samolot widmo wystartował z Polski i przeleciał pół Europy
Następny artykułRusza nowa edycja powiatowego Budżetu Obywatelskiego