A A+ A++

R e k l a m a

Wigilijna zupa grzybowa z makaronem, sernik po szczercowsku ale też pierniczki świąteczne, czy piernikowe bombki z niespodzianką – jury Kulinarnego Konkursu Bożonarodzeniowego oraz na Tradycyjne Pierniki Świąteczne wybrało najsmaczniejsze potrawy i wypieki świąteczne. Wśród wyróżnionych są też przepisy nadesłane przez mieszkańców naszego regionu.

Kulinarny Konkurs Bożonarodzeniowy to inicjatywa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego. Organizatorzy otrzymali blisko 300 zgłoszeń. – Przysłane prace pokazały, że mieszkańcy województwa łódzkiego przywiązują dużą wagę do kultywowania tradycji kulinarnych przy szykowaniu potraw i wypieków świątecznych – wskazuje Grzegorz Schreiber, marszałek województwa łódzkiego.

Konkurs w trzech kategoriach

Mieszkańcy regionu mogli zgłaszać swoje kulinarne propozycje w trzech kategoriach: Tradycyjna Potrawa Wigilijna, Tradycyjny Wypiek Bożonarodzeniowy i Tradycyjne Pierniczki Świąteczne. Do pierwszej z nich zgłoszone zostały znane i popularne postne potrawy wigilijne, ale i potrawy mięsne. W ramach drugiej kategorii mieszkańcy przesłali ciekawe propozycje oryginalnych wypieków, takich jak serniki, pierniki, makowce oraz makoserniki.

Z kolei oceniając Tradycyjne Pierniki Świąteczne, komisja nagrodziła prace w dwóch katego … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułButy adidas za połowę ceny! Aż 910 modeli w specjalnej promocji!
Następny artykułTurystka i energia odnawialna na Szczycie Cyfrowym ONZ – bez turystyki wodnej?