R e k l a m a
Wigilijna zupa grzybowa z makaronem, sernik po szczercowsku ale też pierniczki świąteczne, czy piernikowe bombki z niespodzianką – jury Kulinarnego Konkursu Bożonarodzeniowego oraz na Tradycyjne Pierniki Świąteczne wybrało najsmaczniejsze potrawy i wypieki świąteczne. Wśród wyróżnionych są też przepisy nadesłane przez mieszkańców naszego regionu.
Kulinarny Konkurs Bożonarodzeniowy to inicjatywa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego. Organizatorzy otrzymali blisko 300 zgłoszeń. – Przysłane prace pokazały, że mieszkańcy województwa łódzkiego przywiązują dużą wagę do kultywowania tradycji kulinarnych przy szykowaniu potraw i wypieków świątecznych – wskazuje Grzegorz Schreiber, marszałek województwa łódzkiego.
Konkurs w trzech kategoriach
Mieszkańcy regionu mogli zgłaszać swoje kulinarne propozycje w trzech kategoriach: Tradycyjna Potrawa Wigilijna, Tradycyjny Wypiek Bożonarodzeniowy i Tradycyjne Pierniczki Świąteczne. Do pierwszej z nich zgłoszone zostały znane i popularne postne potrawy wigilijne, ale i potrawy mięsne. W ramach drugiej kategorii mieszkańcy przesłali ciekawe propozycje oryginalnych wypieków, takich jak serniki, pierniki, makowce oraz makoserniki.
Z kolei oceniając Tradycyjne Pierniki Świąteczne, komisja nagrodziła prace w dwóch katego … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS