A A+ A++

W Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 4 im. Królowej Jadwigi w Jaworznie odbyła się 9. edycja konkursu  ,,Moje pasje kulinarne”. Tegoroczną tematyką były zioła oraz kwiaty w kuchni, więc uczestnicy musieli wymyślić i przygotować takie dania, w których mogli wykorzystać te dodatki.

Osoby chętne do wzięcia udziału były zobowiązane w swoim zgłoszeniu konkursowym określić danie, które zamierzają przyrządzić, podać składniki oraz ich proporcje, a także opisać dokładny sposób jego przygotowania.

Do konkursu zgłosiło się dwóch uczestników – Jakub Klimczak z klasy 4 oraz Maciej Kondoszek z klasy 1, którzy zdecydowali się przygotować dania kuchni włoskiej. Kuba przygotował ravioli nadziewane serem ricotta i płynnym żółtkiem, a jego przeciwnik Maciek przyrządził foccacie ze szparagami podawaną z tzatziki i do tego zaserwował herbatę.

Przygotowane potrawy zostały ocenione przez nauczycieli przedmiotów zawodowych – panią Karinę Gaj – Woźniak oraz pana Edwarda Trojanowskiego. Oceniali oni pod kątem przygotowania ich zgodnie z tematyką konkursu, sposób przyrządzenia, wygląd dania oraz przede wszystkim jego smak.

Konkurs zakończył się zajęciem przez dwójkę uczniów ex aequo 2. miejsca. Zostali oni nagrodzeni gadżetami kulinarnymi oraz oceną z przedmiotu zawodowego.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCeny mieszkań oderwały się od rzeczywistości? Niespokojne trendy na rynku
Następny artykułRuszyły inwestycje w Modlinie. Lotnisko planuje duże zmiany