W Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 4 im. Królowej Jadwigi w Jaworznie odbyła się 9. edycja konkursu ,,Moje pasje kulinarne”. Tegoroczną tematyką były zioła oraz kwiaty w kuchni, więc uczestnicy musieli wymyślić i przygotować takie dania, w których mogli wykorzystać te dodatki.
Osoby chętne do wzięcia udziału były zobowiązane w swoim zgłoszeniu konkursowym określić danie, które zamierzają przyrządzić, podać składniki oraz ich proporcje, a także opisać dokładny sposób jego przygotowania.
Do konkursu zgłosiło się dwóch uczestników – Jakub Klimczak z klasy 4 oraz Maciej Kondoszek z klasy 1, którzy zdecydowali się przygotować dania kuchni włoskiej. Kuba przygotował ravioli nadziewane serem ricotta i płynnym żółtkiem, a jego przeciwnik Maciek przyrządził foccacie ze szparagami podawaną z tzatziki i do tego zaserwował herbatę.
Przygotowane potrawy zostały ocenione przez nauczycieli przedmiotów zawodowych – panią Karinę Gaj – Woźniak oraz pana Edwarda Trojanowskiego. Oceniali oni pod kątem przygotowania ich zgodnie z tematyką konkursu, sposób przyrządzenia, wygląd dania oraz przede wszystkim jego smak.
Konkurs zakończył się zajęciem przez dwójkę uczniów ex aequo 2. miejsca. Zostali oni nagrodzeni gadżetami kulinarnymi oraz oceną z przedmiotu zawodowego.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS