Menemen to tradycyjne, tureckie danie, jadane zazwyczaj na śniadanie. Składa się ono rzecz jasna z jajek, pomidorów, papryki, oliwy, sera typu parmezan, cebuli i przypraw. Menemen warto jeść nie tylko z uwagi na doskonały smak, ale także dlatego, że jest on bardzo zdrowy.
Co ciekawe – nazwa menemen pochodzi od nazwy małej miejscowości w prowincji Izmir, a sama potrawa często porównywana jest do doskonale znanej i lubianej szakszuki.
Menemen na śniadanie – składniki
Do przygotowania dania potrzebujemy następujących składników:
Menemen często mylone jest z szakszuką123RF/PICSEL
Menemen na śniadanie – przepis
Na patelnię wlewamy oliwę i po jej rozgrzaniu dodajemy posiekaną w piórka cebulę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Paprykę kroimy na paseczki, pozbywając się wcześniej gniazda nasiennego i białych błonek.
Do podsmażonej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory oraz pokrojoną paprykę. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy kilka minut. Gdy warzywa na patelni będą lekko zrumienione, dodajemy sól, pieprz, odrobinę chili, paprykę mieloną słodką i wszystko ponownie mieszamy.
Na patelnię z warzywami wbijamy jajka i mieszamy je z wszystkimi składnikami. Gdy jajka się zetną, posypujemy całość odrobiną sera typu parmezan. Gotowe!
„Ewa gotuje”: Sałatka jajeczna z ogórkiemPolsat
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS