A A+ A++

Konferencja “Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich” odbyła się w auli Liceum Ogólnokształcącego imienia Bartosza Głowackiego w Opatowie z inicjatywy Alicji Frejlich, radnej Rady Powiatu w Opatowie, jednocześnie przewodniczącej Komisji Rolnictwa. 

– Jak Państwo wiecie, jesteśmy na bardzo zaawansowanym etapie organizacji Świętokrzyskiego Centrum Przedsiębiorczości Rolniczej  we Włostowie, na terenie po byłej cukrowni. Centrum będzie miało za zadanie, przede wszystkim, integrowanie naszych rolników, również rolników z powiatów sąsiednich – powiedział Tomasz Staniek, starosta opatowski.

W ramach Centrum powstanie Manufaktura Spożywcza, która również zintegruje już istniejące, rodzinne manufaktury. Będzie też Centrum Logistyczne w postaci Agro Fresh Parku, czyli hala licząca 6 tysięcy metrów kwadratowych pod wynajem. Powstanie w przyszłym roku.

– Obecnie realizujemy proces inwestycyjny na który otrzymaliśmy pieniądze z Polskiego Ładu na kwotę 15 milionów 300 tysięcy złotych pod nazwa Inkubator Przemysłowy I etap. Manufaktura Spożywcza wejdzie w skład Agro Fresh Parku wraz z Centrum Logistycznym – dodał starosta. – Jako centrum wsparcia biznesowego będzie tego typu pierwszą inicjatywą w Polsce. Do tej pory nie stworzonego polskiego systemu obrotu żywnością. 90 procent obrotu żywnością w naszym kraju jest w rękach sieci zachodnich. Wobec potentatów, mały rolnik w negocjacjach jest na pozycji przegranej. Wiecie Państwo z autopsji, że jabłka na skupie są po 20 groszy, a w markecie, w detalu po 3,99 lub nawet droższe, zależy od odmiany i wielkości. Takich przykładów można mnożyć – wyliczał samorządowiec.

Zdaniem starosty, poprzez organizację polskiego systemu obrotu żywnością i produktami rolnymi, możemy na rynku efektywnie walczyć  z zagranicznymi sieciami.

– Centrum, które powstanie we Włostowie będzie biznesowo współpracowało z rolnikiem. Nasze przedsięwzięcie jest duże. W skali powiatów spore i pilotażowe. Podobnych rozwiązań w powiatach jeszcze nigdzie nie ma. Chodzi nam też o produkcję zdrowej żywności i ekologicznej, jednocześnie uniezależniając się od zachodnich koncernów – mówił.

W konferencji udział wzięli rolnicy, producenci, radni, wójtowie, kierownicy i dyrektorzy instytucji wspierających i obsługujących rolnictwo.

– Szczególnie dziękuję naszym prelegentom: panu profesorowi Czesławowi Nowakowi z Uniwersytet Rolniczego w Krakowie, który w niezwykle ciekawy sposób przedstawił, jak ważne, szczególnie w przypadku małych gospodarstw rolnych od 1 do 5 hektarów jest przetwórstwo i produkcja żywności.  Dziękuję też Pani Izabeli Byszewskiej z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego za prezentację w sposób czytelny jak ważny jest system jakości i ochrony produktów tradycyjnych i regionalnych. Powiat Opatowski posiada ogromne potencjalne możliwości wytwarzania takich produktów ze względu na tradycyjne rolnictwo, rodzinne gospodarstwa rolne, czyste środowisko naturalne – podkreślił starosta.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł„Specjały Syreny” w wieluńskim kinie – zobacz nowy repertuar
Następny artykułMiał dużo szczęścia, trafił do ośrodka