A A+ A++

W dniu 20  marca 2021 r. w godzinach popołudniowych Małopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii otrzymał z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach dodatnie wyniki badań laboratoryjnych potwierdzające wystąpienie ognisk  wysoce  zjadliwej  grypy  ptaków  (HPAI)  podtypu  H5N8  w  dwóch  gospodarstwach komercyjnych utrzymujących 6000 kur niosek oraz ponad 10000 indyków rzeźnych w gminie Gorlice w powiecie gorlickim w woj. małopolskim.

Są to pierwsze ogniska HPAI w 2021 r. na terytorium województwa małopolskiego. W gospodarstwach, w których stwierdzono chorobę, zostały wdrożone  wszystkie procedury zwalczania  przewidziane  w  przypadku  wystąpienia  HPAI,  określone  w  rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2007 r. w sprawie zwalczania grypy ptaków. Stwierdzenie w dniu 20 marca br. ww. ogniska HPAI związane jest z niekorzystną w ostatnim czasie sytuacją epidemiologiczną w wielu krajach, zarówno UE jak i państw trzecich. W Polsce w okresie od 1 stycznia do 18 marca 2021 roku  stwierdzono 35 ognisk u drobiu i 63 przypadki tej  choroby  u  ptaków  dzikich.  Na  obszarze  UE  HPAI  potwierdzono  w  większości  krajów europejskich.

W związku z powyższym, Małopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii apeluje do wszystkich hodowców drobiu o konieczności zachowania szczególnej ostrożności i przestrzeganiu zasad bioasekuracji podczas obsługi drobiu, minimalizujących ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa. Do podstawowych środków bezpieczeństwa biologicznego, należą:  

  • pozostawienie ptaków w zamknięciu i wstrzymanie się od wypuszczania ptaków na wybieg,
  • zabezpieczenie paszy i źródła wody przed dostępem zwierząt dzikich, w szczególności dzikiego ptactwa,
  • karmienie i pojenie drobiu wewnątrz budynków inwentarskich,
  • stosowanie odzieży i obuwia ochronnego dedykowanego wyłącznie do obsługi drobiu,
  • stosowanie środków higieny, w tym mycie rąk wodą z mydłem przed wykonywaniem czynności związanych z karmieniem i pojeniem ptaków,
  • wyłożenie  mat  dezynfekcyjnych  w  wejściach  i  wyjściach  z  budynków,  w  których utrzymywany jest drób, a także zapewnienia utrzymania skuteczności działania środka dezynfekcyjnego.

Jeżeli hodowca drobiu zaobserwuje objawy kliniczne mogące wskazywać na zarażenie  wirusem grypy ptaków, takie jak: zwiększona śmiertelność, apatia, znaczący spadek pobierania paszy i wody; duszność, sinica, wybroczyny, biegunka, nagły spadek nieśności, tzw. „lanie  jaj”  (jaja  pozbawione  skorup),  objawy  nerwowe:  drgawki,  skręt  szyi,  paraliż  nóg i skrzydeł,  niezborność  ruchów,  powinien  niezwłocznie  poinformować  lekarza  weterynarii prywatnej praktyki lub powiatowego lekarza weterynarii.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułGUS: kiedy było najwięcej zgonów?
Następny artykułCzy Putin to “zabójca”? Stoltenberg: prezydent odpowiada za działania państwa