W dniach 14-15 maja 2022 roku, w siedzibie Kujawsko Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, odbyły się XXI targi „ Lato na wsi”. Głównym celem tych targów jest promocja walorów naszego województwa
W przygotowanych przez Ośrodek Doradztwa Rolniczego namiotach powiatowych, Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „ Nowinka” z Nowego Ciechocinka, zaprezentowały tradycje kulturowe i kulinarne naszego regionu, a także wyeksponowały walory turystyczne powiatu oraz piękno otaczającej nas przyrody.
Podczas targów jak co roku miała miejsce kolejna edycja konkursu „ Nasze Kulinarne Dziedzictwo- smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz najlepsze danie i potrawę regionalną, i tradycyjną. Głównym celem konkursu była identyfikacja i promocja polskich produktów tradycyjnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji, które od wielu lat wytwarzane są tymi samymi metodami, według tych samych receptur. Ważne w tym konkursie było to, by znaleźć i zachować narodowe specjały, zanim odejdą one w zapomnienie i zostaną wyparte przez „ szybką” przemysłową żywność.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „ Nowinka” z Nowego Ciechocinka, z panią przewodniczącą Elżbietą Wieczorek na czele, godnie reprezentowały nasz powiat w powyższych kategoriach otrzymując wyróżnienie w konkursie. Pierogi z gęsiny cieszyły się dużym uznaniem, a receptura samego wykonania wzbudziła duże zainteresowanie wśród członków jury.
Poza pierogami, które rozeszły się w oka mgnieniu na stole konkursowym naszego powiatu znalazł się również pasztet z mięs mieszanych, kujawskie orzeszki z kremem, nalewka z dziewanny „Dziewannówka” oraz danie pokazowe – gęś nadziewana pasztetem z suszonymi śliwkami.
Poza zdrową konkurencja pomiędzy poszczególnymi powiatami można było również porozmawiać z ekspertami w zakresie dobrej tradycyjnej kuchni kujawskiej, wymienić się przepisami oraz doświadczeniami.
XXI Targi „Lato na Wsi” już za nami. Były to Targi, które przez swoja oprawę pozwoliły na forum całego województwa kujawsko pomorskiego wyeksponować walory naszego powiatu, a Paniom z KGW „ Nowinka” dały szansę na nowy bagaż doświadczeń i tym samym pozwolić poszerzyć i zgłębić tajniki tradycyjnej kuchni Kujaw.
Podziękowania dla wszystkich zaangażowanych w promocje naszego powiatu na szczeblu wojewódzkim. Szczególne podziękowania dla Starostwa Powiatowego w Aleksandrowie Kujawskim za wsparcie finansowego bez którego ekspozycja stoiska powiatowego nie byłby taka okazała. Podziękowania dla Uzdrowiska „ Krystynka” w Ciechocinku za udostępnienie ekspozycji do dekoracji oraz za gadżety reklamowe. Miód na stoisku powiatowym – pasieka Michalski Miłosz
Oczywiście to wszystko nie byłoby możliwe, gdyby nie pełne charyzmy Kobiety z KGW „Nowinka” Nowy Ciechocinek. Podziękowania za pracę i wysiłek jaki Panie włożyły w przygotowanie ekspozycji z gratulacjami za wyróżnienie w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”
Tekst:
Aneta Wejner – Wiśniewska
Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Aleksandrowie Kujawskim
Zdjęcia:
Justyna Poniatowska-Graczyk
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS