W połowie marca Mazowiecki Urząd Wojewódzki poinformował o wykryciu nowych przypadków ptasiej grypy u dzikich ptaków na terenie Mazowsza. Od stycznia odnotowano ich kilkanaście.
Dziś (1 kwietnia) Konstanty Radziwiłł, wojewoda mazowiecki, zaapelował do hodowców, właścicieli drobiu oraz pracowników ferm o “zachowanie szczególnej ostrożności i odpowiednich środków higieny oraz bioasekuracji przy obsługiwaniu drobiu”.
Ptasia grypa na Mazowszu
Wszystko z powodu wystąpienia kolejnych kilku ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na terenie Polski, w tym na Mazowszu. – To od posiadaczy drobiu oraz osób pracujących na fermach drobiu zależy, czy ryzyko wniknięcia wirusa grypy do stad zostanie ograniczone – poinformował Radziwiłł. I zapewnił, że służby wojewódzkie są w gotowości do podjęcia działań.
Główną przyczyną rozprzestrzeniania się wirusa grypy ptaków są zarażone dzikie ptaki. Niestety bywa i tak, że do rozprzestrzeniania wirusa przyczynia się również człowiek, i dlatego należy pamiętać o podstawowych zasadach postępowania. To: zabezpieczanie paszy przed dzikimi zwierzętami, unikanie karmienia drobiu na zewnątrz budynków oraz pojenia ich wodą ze zbiorników, do których dostęp mają dzikie ptaki, oraz stosowanie odzieży i obuwia ochronnego przez pracowników.
“W sytuacji podejrzenia wystąpienia choroby zakaźnej u drobiu, zgodnie z obowiązującym prawem, należy poinformować odpowiednie osoby i instytucje (lekarza weterynarii prywatnej praktyki, powiatowego lekarza weterynarii, wójta, burmistrza lub prezydenta miasta). (…) Wirus wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI), podtypu H5N8 nie jest groźny dla ludzi, ale jest bardzo niebezpieczny dla gospodarstw i szkodliwy dla gospodarki” – informują pracownicy zespołu prasowego wojewody.
19 lutego po raz pierwszy informowaliśmy, że na Kanale Żerańskim na wysokości ul. Bobrowej 14 znaleziono martwego łabędzia. Badania wykazały obecność wirusa ptasiej grypy typu H5N8.
Powiatowy Inspektorat Weterynarii przypomina jednak o obowiązku informowania o każdym przypadku martwego ptaka. Informacje należy przekazywać na tel. alarmowy 536 310 809. A także apeluje o „zachowanie szczególnej ostrożności i odpowiednich środków higieny oraz bioasekuracji przy obsługiwaniu drobiu przez wszystkich hodowców, właścicieli drobiu oraz osób pracującym na fermach drobiu”.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS