Wielka różnorodność sałatkowej zieleniny w naszych ogródkach, w supermarketach, na targowiskach czy w zieleniakach czasami aż nas przytłacza. Kiedy przychodzi nam przebierać w takim bogactwie, to trudno się zorientować od czego zacząć. Każda pora roku przynosi sobie właściwe, smakowite, chrupiące sałaty, kuszące nasze podniebienia. Każda pora roku przynosi także nowe możliwości sałatkowych kombinacji, dostarczających nam unikalnych, intrygujących smaków. Prawdziwy smakosz czy wykwalifikowany szef kuchni wie, jak stworzyć smaczną sałatkę. Aby uzyskać pyszną harmonię trzeba połączyć zieleninę o wyrazistym smaku, na przykład rukolę, z nieco łagodniejszą, taką jak czerwona sałata dębolistna. Przykładem doskonałego połączenia smaków, zarówno wyrazistych, jak i łagodnych, jest mesclun. Stąd jego wielka popularność.
“Klasztorne sałatki – 200 wspaniałych przepisów na każdą porę roku” (autor: brat Victor-Antoine d’Avila-Latourrette OSB) – książka przenosi nas w świat klasztornych ogrodów, gdzie francuscy lub włoscy mnisi pieczołowicie uwijają się przy imponujących zielnikach, by na solidne, drewniane stoły trafiły umiejętnie doprawione sałatki, z surowców zerwanych prosto z wirydarza. Sałatki na każdą porę roku.
Zbliża się wrzesień, zobaczmy, co braciszkowie mogliby nam zaproponować:
🍃Sałatka madrycka
🍃Grecka sałatka horiatiki
🍃Salade composée
🍃Ziemniaczana sałatka Mont-Blanc (!) – brzmi super
🍃Sałatka fasolowa po portugalsku
🍃Pomidory faszerowane po toskańsku
🍃Sałatka z brokułów, kalafiora i kalarepy z sosem jogurtowym
🍃Sałatka z kapusty, jabłek i ananasa
🍃Sałatka z młodych buraczków, ziemniaków i cebuli
🍃Sałatka guacamole
🍃Sałatka z ciecierzycy
🍃Sałatka z pomidorów i pietruszki
🍃Sałatka z fasolki szparagowej Sałatka św. Hildegardy
🍃Sałatka makaronowa św. Bazylego
🍃Salade Savoyarde
🍃Sałatka św. Michała
🍃Sałatka z wędzonego łososia
🍃Pikantna sałatka owocowa
🍃Smakowita sałatka owocowa
🍃Niebiańska sałatka z serem camembert
Menu zróżnicowane, o tajemniczo brzmiących nazwach, rodem z alpejskiej knajpki 🙂
Ciekawi mnie ta ziemniaczana sałatka Mont-Blanc:
Składniki na 4-6 porcji:
Sałatka:
8 średnich pomidorów obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę
4 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę
/nic nie piszą o ziemniakach/…
Dressing:
kubek kwaśnej śmietany
2 drobno pokrojone zielone cebulki
3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
3 łyżki drobno pokrojonego świeżego estragonu
3 łyżki drobno pokrojonej świeżej mięty
1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgine
łyżeczka soku z cytryny
sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę (kostki muszą być twarde). Dodaj pokrojone w kostkę jajka, wymieszaj razem.
Wlej śmietanę do miski i dodaj pozostałe składniki dressingu, zblenduj wszystko. Wlej do miski z ziemniakami i jajkami. Dokładnie wymieszaj całość. Przykryj miskę i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny. Podawaj sałatkę schłodzoną.
Teraz widzę, że zamiast ziemniaków wpisali pomidory 😉
Sałatka wydaje się smaczna i prosta, jeśli się ma świeże zioła. Dla takich mnichów to pikuś, przecież oni mają świetnie obsadzone zielniki 🙂
Ogranicza nas tylko wyobraźnia – można poeksperymentować podmieniając zioła.
Moja opinia o książce:
Użyteczna, dostarcza wielu ciekawych i zdrowych inspiracji. Wydana pięknie, ale to akurat jest zasługa które dba o estetykę swoich książek. Osobiście zabrakło mi zdjęć wykonanych sałatek, ale zdaję sobie sprawę, że nie jest to książka typowo kulinarna.
Będę do niej zaglądać.
Tytuł: “Klasztorne sałatki – 200 wspaniałych przepisów na każdą porę roku”
Autor: brat Victor-Antoine d’Avila-Latourrette OSB
Wydawnictwo: AA Kraków
Oprawa: miękka
Rok wydania: 2011
Ilość stron: 303
Cena: 39,90 zł
Partner wpisu:
Przeczytaj jeszcze:
_________________________________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego
dołączysz do obserwatorów na
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS