27 minut temu
Kuchnia babci krąży w pamięci niejednego z nas. W końcu nikt nie przygotowywał tak dobrych pierogów czy zup, jak seniorki rodu. Było jednak jedno danie, którym babcie raczyły nas na potęgę. Nieskomplikowany przepis sprawia, że pokocha je nawet najbardziej początkująca kucharka. Jak zrobić dobre szare kluski? Zje je nawet największy niejadek.
Kluchy żelazne, kluski kładzione, kładzioki lub najzwyklejsze szare kluski – ile domów, tyle różnych nazw dla dania, które często lądowało na stole w babcinym domu. Jak się okazuje, to jedna z najprostszych potraw, jakie można przygotować z ziemniaków. Całość zajmuje zaledwie 15 minut.
Kluski ziemniaczane, które najczęściej nazywa się mianem szarych, są potrawą wywodzącą się z Wielkopolski. Przepis zakłada przygotowanie ich z surowych ziemniaków, które wraz z obróbką zmieniają barwę na nieco ciemniejszą. Stąd też ich zwyczajowa, “szara” nazwa.
Wielkopolskie szare kluski zaczęto najprawdopodobniej przyrządzać już w XIX wieku. Wraz ze wzrostem popularności ziemniaka w tym rejonie, przepis zyskiwał na znaczeniu w kolejnych domach. Mimo iż dawniej danie lądowało głównie na stołach chłopów, z czasem zasmakowało Polakom tak bardzo, że dziś wielu nie wyobraża sobie bez nich obiadów.
Zobacz również: Dodaj do gotującego się bobu sekretny składnik. Efekt mocno cię zaskoczy
We wspomnieniach naszych babć szare kluski malują się jako łatwe w przygotowaniu, ale też tanie danie, którym można nie tylko skutecznie nasycić nawet największych łakomczuchów, ale nawet sprawić, że największe niejadki będą prosić o dokładkę.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS