Już jutro rozegrany zostanie pierwszy wyścig Formuły E w Japonii. Organizatorzy zdecydowali, że rywalizacja odbędzie się na liczącym 20 zakrętów torze ulicznym, o łącznej długości 2 584 metrów. Obiekt zlokalizowany w portowej dzielnicy Big Sight jest bardzo wąski i kręty, przez co wyprzedzanie będzie prawie niemożliwe.
Tokyo ePrix course layout
Kierowcy są świadomi, że poranne kwalifikacje będą równie ważne co wyścig, ponieważ pozycja na starcie może przesądzić o wyniku końcowym. Ze względów bezpieczeństwa, w ostatniej chwili zdecydowano się na dodanie szykany za 16 zakrętem, przez co liczba miejsc do wyprzedzania będzie jeszcze bardziej ograniczona.
– To odpowiedni tor dla Formuły E, lecz będzie ciężko ze względu na nierówności. Przez niewielką szansę na wyprzedzenie, kwalifikacje będą naprawdę ważne – powiedział Norman Nato, kierowca Andretti. – Ten rok jest inny pod względem rozumienia opon i zarządzania energią. Teraz wszyscy są na prawie tym samym poziomie, co pokazały kwalifikacje w Brazylii. Nie ma marginesu błędu.
– Nie sądzę, aby tor był najlepszym z możliwych, ale to ich pierwszy – mówił Lucas di Grassi, mistrz świata sezonu 2016-2017. – Wiemy, że zazwyczaj trzeba zacząć bardziej zachowawczo, a następnie powoli piąć się w górę, lecz to jest bardzo techniczny tor.
– Niska prędkość, dużo nierówności, w pewnym sensie wygląda jak Nowy Jork z portem – kontynuował. – Te samochody mają tak dużą moc, że potrzebujemy dłuższych prostych i szybszych torów. Problem polega na tym, że nawierzchnia jest bardzo wyboista i o zmiennej wysokości. Biorąc pod uwagę przyczepność opon, musimy bardzo uważać przy dodawaniu gazu. Szykany będą bardzo ryzykowne, lecz nie masz wyboru, jeśli chcesz być szybki.
Specjalne malowania Porsche oraz Nissana
Antonio Felix da Costa, Porsche, Porsche 99X Electric Gen3
Autor zdjęcia: Andreas Beil
Sacha Fenestraz, Nissan Formula E Team, Nissan e-4ORCE 04
Autor zdjęcia: Simon Galloway / Motorsport Images
Wyniki pierwszego treningu:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS