A A+ A++

W Polsce największą popularnością cieszą się kiełki rzeżuchy – niezwykle cennej rośliny, którą zwykliśmy traktować głównie jako element dekoracyjny wielkanocnego stołu. To duży błąd. Zarówno kiełki rzeżuchy, jak i szeregu innych roślin, są najtańszym i najskuteczniejszym sposobem na dostarczenie do organizmu wielkiego pakietu wartości odżywczych. Jakie kiełki są najzdrowsze, kto powinien po nie sięgać i jak założyć domową hodowlę? Wyjaśniamy!

Kiełki: Więcej niż dekoracja

Kiełki rzeżuchy pięknie pachną i zdobią stół, ale nie warto koncentrować się jedynie na aspekcie estetycznym. Są świetnym dodatkiem do kanapek, sałatek, dań na bazie mięs i ryb. Dodają pikanterii i sprawią, że wielokrotnie zjadane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. Jednak ich największą zaletą, podobnie jak kiełków wszystkich innych roślin, jest bogactwo wartości odżywczych.

Kiełki są esencją tego, co zawiera w pełni dojrzałe warzywo. Wydaje ci się, że zyskasz więcej zjadając rzodkiewkę? Zdecydowanie nie! Kiełki rzodkiewki zawierają znacznie więcej witamin i minerałów niż ona sama. Dodatkowo, co ma kluczowe znaczenie dla zdrowia, są wolne od chemicznych dodatków, o które podejrzewane są głównie nowalijki.

Kiełki: Zrób to sam!

Kiełkowanie roślin to świetna zabawa, do której warto zaprosić najmłodszych domowników. Nie wymaga dużych nakładów finansowych, czasu ani szczególnych zdolności. Jeśli zabierasz się do kiełkowania po raz pierwszy, nie musisz kupować od razu kiełkownicy.

Doskonale sprawdzi się w tym celu zwykły litrowy słoik, kawałek gazy i gumka recepturka. To cały niezbędny do kiełkowania sprzęt, plus nasiona i woda. Możesz też użyć waty lub ligniny i założyć hodowlę analogicznie, jak w przypadku rzeżuchy.

Jak kiełkować nasiona?

Nasiona powinny być namoczone, najlepiej od razu w słoiku, w którym będą kiełkować, w przegotowanej i przestudzonej wodzie. Małe, jak rzeżuchy czy rzodkiewki wystarczy namaczać 5-6 godzin, duże nasiona, jak na przykład fasoli Mung potrzebują około 10 godzin. Po tym czasie zakrywamy słoik gazą i mocujemy ją przy użyciu gumki recepturki. Zlewamy wodę i odstawiamy słoik w ciepłe miejsce. Płuczemy nasiona regularnie, najlepiej 2-3 razy w ciągu doby, a po 5-6 dniach są gotowe do spożycia.

Które kiełki są najzdrowsze?

Trudno wytypować jeden rodzaj. Chcesz zyskać najwięcej? Nie ograniczaj się w wyborze, a … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułBieg Pamięci Żołnierzy Wyklętych Tropem Wilczym już w tę niedzielę. Wciąż można się zapisywać
Następny artykułRopa naftowa – Blisko do porozumienia z Iranem