A A+ A++

Kiełki czerwonej kapusty zaczęły być popularne dopiero od niedawna, wraz z ogólnym rozwojem mody na microgreens, czyli kilkudniowe roślinki otrzymane z nasion popularnych warzyw. Zdaniem amerykańskich naukowców, którzy w 2010 r. pochylili się nad walorami zdrowotnymi kiełków czerwonej kapusty, są one znacznie cenniejsze pod względem odżywczym niż dorosłe główki Brassica oleracea var. capitata f. rubra.

Kiełki czerwonej kapusty, fot. shutterstock
  1. Kiełki czerwonej kapusty czy microgreens?
  2. Jak wyhodować kiełki z czerwonej kapusty?
  3. Walory zdrowotne kiełków z czerwonej kapusty
  4. Kulinarne wykorzystanie kiełków z czerwonej kapusty
  5. Kiełki czerwonej kapusty w kuchni
  6. Dlaczego warto uprawiać kiełki czerwonej kapusty?

Nie przypadkiem czerwone warzywa i owoce cieszą się tak wielką estymą wśród dietetyków. Matka Natura tak bowiem zaprojektowała roślinne składniki ludzkiej diety, że płody wyjątkowo atrakcyjne wizualnie, zawierają ogromne ilości barwników, które same w sobie są niezwykle korzystne dla zdrowia. Czerwona kapusta zbiera pod tym względem szczególnie przychylne opinie, będąc prawdziwą kopalnią witaminy C oraz antyoksydantów korzystnych dla zdrowia oczu, zębów, kości, a także całego systemu odpornościowego. Jak dużo z tych walorów znajdziemy w kilkudniowych kiełkach czerwonej kapusty?

Kiełki czerwonej kapusty czy microgreens?

Czerwona kapusta jak każda inna kapusta tworzy kwiaty, przekształcające się potem w owoce, zawierające nasiona. Te ostatnie mają postać drobnych, ciemnych kuleczek, nieprzekraczających z reguły 2 mm w średnicy. Dla uzyskania plonu warzywnego wysiewa się je do korytek z ziemią, a rozsadę odpowiedniej wielkości przenosi po ustaniu przymrozków do gruntu. Te same nasiona można jednak wykorzystać do kiełkowania.

Tak jak rzeżucha czy lucerna, czerwona kapusta tworzy kiełki miniaturowej wielkości, odpowiadającej rozmiarowi nasion, które dopiero po kilkunastu dniach przekształcają się w małe roślinki o fioletowych łodyżkach i ciemnozielonych drobnych listkach na ich szczycie. Mimo, że popularnie nazywa się je kiełkami, w tej postaci są to jednak raczej „microgreens” czyli małe roślinki, z których w przyszłości mogłyby rozwinąć się mięsiste, głąbiaste główki. Zebrane w czas oferują unikalne wartości odżywcze!

Jak wyhodować kiełki z czerwonej kapusty?

Uprawa kiełków z czerwonej kapusty może odbywać się na dwa sposoby. Pierwszy, typowy dla większości kiełków, obejmuje przechowywanie namoczonych uprzednio nasion w słoiku lub innym naczyniu i płukanie ich co 8 godzin pod bieżącą wodą, a następnie pieczołowite odcedzanie. Zaletą tego sposobu jest stosunkowo szybki rozwój kiełków – wystarczy 5-6 dni, aby w pełni dorosły, wadą zaś pracochłonność i teoretyczne ryzyko rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych w wilgotnym środowisku uprawy.

Alternatywny sposób wymaga wykorzystania tacy z ziemią, ale za to ogranicza do minimum dalszą pracę i redukuje ryzyko skażenia. W tym wariancie nasiona czerwonej kapusty wysiewamy do płytkiego naczynia wypełnionego cienką (2-3 cm) warstwą standardowej ziemi do kwiatów lub włóknem kokosowym i obficie zwilżamy podłoże. Całość przykrywamy folią spożywczą lub transparentną plastikową pokrywką i trzymamy w cieple i wilgotności ok. 3 dni. Po tym czasie ukazać się już powinny pierwsze kiełki, które podlewamy dalej i przetrzymujemy w dobrze naświetlonym miejscu, ale nie bezpośrednio na słońcu, przez kolejne 3-10 dni. Idealna temperatura wzrostu kiełków wynosi przy tym 16-28 stopni C. Gotowe roślinki o wysokości 5-7 cm i rozwiniętych listkach ścina się za pomocą nożyczek centymetr nad ziemią i wykorzystuje natychmiast lub przechowuje w lodówce, owinięte papierowym ręcznikiem, przez okres 3-5 dni. Alternatywnie możne je mrozić w plastikowych pojemniczkach.

Ważne jest, aby 8 godzin przed planowym zbiorem nie podlewać już kiełków, gdyż dzięki temu obniży się w nich poziom wody i będą łatwiejsze do przechowywania, mniej skłonne do pleśnienia i przyjemniejsze w smaku oraz konsystencji.

Uprawa kiełków czerwonej kapusty, fot. shutterstock

Walory zdrowotne kiełków z czerwonej kapusty

Czym kiełki czerwonej kapusty różnią się od samego warzywa? Zdaniem naukowców zawierają 6 razy więcej witaminy C i nawet 40 razy więcej witaminy E w 100 g produktu niż czerwone główki. Niskokaloryczne, są dobrym źródłem błonnika i kwasu foliowego, a przy tym zawierają także niewielkie ilości minerałów –  wapnia, żelaza, magnezu i potasu.

Najważniejszym walorem zdrowotnym kiełków czerwonej kapusty są jednak wspomniane już antyoksydanty. Mowa nie tylko o witaminie C, ale także antocyjaninach odpowiedzialnych za czerwonawą barwę łodyżek. Naukowcy uważają, że jako element diety są one ważnym czynnikiem przeciwrakowym, hamując wręcz rozwój guzów nowotworowych.

W ostatnich latach ukazało się również przełomowe i bardzo istotne z medycznego punktu widzenia badanie, które zwróciło oczy całego świata na kiełki czerwonej kapusty. Naukowcom udało się mianowicie udowodnić, że w niezwykle skuteczny sposób obniżają one poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Ma to kolosalne znacznie dla ograniczania ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, zwłaszcza udarów oraz zawałów. Do wspomnianego badania wykorzystano 60 utuczonych myszy, które podzielono na grupy poddane diecie niskotłuszczowej i wysokotłuszczowej, z opcją dodatkowej suplementacji czerwoną kapustą bądź jej kiełkami. Co się okazało?

Myszy, na wysoko tłuszczowej diecie, które karmiono dodatkowo kiełkami lub samą czerwoną kapustą tyły znacznie mniej niż grupa kontrolna, a poziom cholesterolu LDL w ich wątrobie uległ znacznemu obniżeniu! Kiełki czerwonej kapusty okazały się przy tym skuteczniejsze w redukcji poziomu szkodliwych trójglicerydów we krwi, co tłumaczy się wyższa zawartością polifenoli oraz glukozynolanów, czyli związków siarkowych typowych dla warzyw z rodziny kapustowatych.

Oficjalnie kiełki czerwonej kapusty są już więc uważane za pożywienie sprzyjające ograniczaniu wagi bez konieczności podejmowania radykalnych ograniczeń dietetycznych.

Diagram przedstawiający wartości odżywcze w 100 g kiełków czerwonej kapusty; opracowanie własne na podst. https://www.gastronomiavasca.net/en/gastro/glossary/red-cabbage-sprouts

Kulinarne wykorzystanie kiełków z czerwonej kapusty

Kiełki czerwonej kapusty odznaczają się przyjemną kruchą konsystencją, łatwą do pogryzienia, oraz świeżym, zielonym, lekko pieprznym smakiem. Spożywać je należy na surowo, tak ze względu na przyjemność konsumpcji, jak i wrażliwość dobroczynnych związków w nich zawartych na wysokie temperatury. Do dań ciepłych mogą być podawane wiec wyłącznie jako dekoracyjna i smakowa posypka.

Z kiełków czerwonej kapusty może jednak przyrządzać dziesiątki doskonałych sałatek, jak również dodawać je do kanapek, dipów na bazie jogurtu czy past do chleba. Zdaniem ekspertów, szczególnie dobrze komponują się z czosnkiem, orzechami, cytrusami, fasolką szparagową, grzybami, jabłkami, awokado, komosą ryżową, a także kurczakiem, jajkami i serami. W renomowanych restauracjach bywają bardzo często kluczowym składniki dekoracyjnym wykwintnych dań.

Kanapka z kiełkami czerwonej kapusty, fot. shutterstock

Kiełki czerwonej kapusty w kuchni

Marynowany tuńczyk z kiełkami

Składniki:

Przygotowanie:
Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Umytego tuńczyka kroimy na kostki o bok 1 cm. Sos sojowy mieszamy z olejem i posiekaną zieloną cebulką, doprawiamy pieprzem i tą marynatę łączymy z tuńczykiem – odkładamy do lodówki na 1 godzinę. W międzyczasie szatkujemy kapustę, kroimy pomidory na ćwiartki, awokado na ósemki, czerwoną cebulę na krążki, zaś ogórka na plasterki. W miskach na dnie aranżujemy wystudzony ryż, na wierzch wykładamy tuńczyka oraz po trochu z każdego rodzaju warzyw. Wierzch posypujemy kiełkami, a całość lekko solimy i polewamy oliwą.

Czerwona sałatka słodko-gorzka

Składniki:

Przygotowanie:
Pomarańcze obieramy, dzielimy na części i oczyszczamy z białych błon. Sok z dodatkowej pomarańczy łączymy w małym garnuszku z sokiem z cytryny, syropem klonowym i szczyptą soli. Gotujemy na małym ogniu do zagęszczenia, ok. 20 minut – powinny pozostać zaledwie 3 łyżki sosu. Przecieramy go przez sito i studzimy. Radicchio kroimy na większe kawałki i łączymy w misie z kiełkami, oliwą, pieprzem i solą. Po wymieszaniu wykładamy sałatę na pojedyncze talerze, a na wierzchu aranżujemy kawałki pomarańczy i pestki z granatu. Całość zdobimy łyżka ricotty, polewamy sosem i posypujemy pestkami słonecznika.

Dlaczego warto uprawiać kiełki czerwonej kapusty?

Zdrowotne właściwości roślinek typu microgreens są wciąż jeszcze niedoceniane, a szkoda, bowiem w przeciwieństwie do drogich warzyw ze supermarketu, są one łatwe do wyhodowania nawet w małym mieszkaniu w centrum miasta, i to w ciągu całego roku kalendarzowego. Kiełki czerwonej kapusty, choć mało popularne, stanowią pod tym względem szczególnie atrakcyjną opcję – tak pod względem zdrowotnym, jak i kolorystycznym!

Ekologia.pl (Agata Pavlinec)

Bibliografia

  1. Escuela de Hosteleria de Leioa; “Red cabbage sprouts”; data dostępu: 2020-07-01
  2. Honor Whiteman; “Red cabbage microgreens could reduce risk of cardiovascular disease”; data dostępu: 2020-07-01
  3. Joseph Mercola ; “The Latest Superfood: Red Cabbage Sprouts”; data dostępu: 2020-07-01
  4. American Chemical Society; “Red cabbage microgreens lower ‘bad’ cholesterol in animal”; data dostępu: 2020-07-01
  5. New Atlas; “Mouse study suggests microgreens could offer macro benefits”; data dostępu: 2020-07-01
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPasikonik zielony – opis, występowanie i zdjęcia. Owad pasikonik zielony ciekawostki
Następny artykułRemont torowiska na Stoki idzie pełną parą. Powstaną także dwa nowe przystanki autobusowe [ZDJĘCIA]