Dr Michał Wrzosek to znany z TikToka doktor dietetyki, który w swoich filmach opowiada o prawidłowym żywieniu. Tym razem na warsztat wziął dodatek do potraw, bez którego nie mogą obejść się żadne święta – majonez.
Od lat trwa spór pomiędzy zwolennikami Kieleckiego oraz Winiary. Oba majonezy mają swoich wiernych fanów, którzy przekonują o ich wyjątkowych walorach smakowych. Na łamach “Faktu” dr Wrzosek postanowił sprawdzić, jakie składy mają oba sosy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kielecki czy Winiary? Doktor dietetyk sprawdza
Majonez Kielecki ma bardzo dobry skład – ocenił dietetyk. Kielecki zawiera olej rzepakowy, musztardę, wodę oraz żółtka jaj. Dziennik informuje, że cena tego majonezu w Lidlu za 500 ml wynosi 9,99 zł, natomiast 410 ml w Biedronce to koszt 8,19 zł.
Inaczej prezentuje się skład majonezu Winiary. Oprócz oleju rzepakowego, musztardy, wody i żółtek jaj zawiera także ocet, cukier oraz przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA) i regulator kwasowości (kwas cytrynowy). Za 400 ml majonezu Winiary musimy zapłacić w Lidlu 8,79 zł, natomiast 250 ml w Biedronce kosztuje 5,99 – czytamy w “Fakcie”.
Dr Wrzosek jasno wskazuje, że Kielecki ma o wiele lepszy skład od majonezu Winiary. Zaznacza jednak, że “oba majonezy są bardzo kaloryczne, ale trochę mniej tłuszczu i kalorii ma majonez Kielecki”. Dodał także, że Kielecki od 1959 roku jest produkowany przez firmę Społem, czyli jest w 100 proc. polski.
Dietetyk w innym swoim filmiku przestrzega, by unikać majonezu Motyl, którego skład jest bardzo długi. Produkt nie zawiera prawdziwych jaj, tylko jajka w proszku. Ponadto jest wysokokaloryczny. Alternatywą może być natomiast majonez wegański Go Vege, który ma mało dodatków oraz dwa razy mniej kalorii niż zwykły. Jak wskazuje, jest on “dietetycznie super”.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS