Poplon używają głównie rolnicy oraz ogrodnicy, którzy na co dzień zajmują się uprawą ziemi. Nie oznacza to jednak, że jest on zarezerwowany tylko dla nich. Zielony nawóz może być używany także w przydomowym ogródku – zwłaszcza, gdy chcemy poprawić żyzność ziemi we własnym warzywniku.
Żyzność gleby zależy od zawartej w niej próchnicy. To właśnie ona absorbuje wodę, a także składniki odżywcze i mineralne, które następnie pobierane są przez warzywa i owoce. Poplon jest więc tanim, skutecznym i popularnym sposobem na wsparcie gleby.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Poplon w ogródku
Przy wyborze odpowiedniego poplonu (letniego lub ozimego) koniecznie należy wziąć pod uwagę następujące czynniki. Pierwszym z nich jest różnorodność dostępnych roślin (bobowate, oleiste, strączkowe) w sklepach ogrodniczych. Następnie należy sprawdzić rodzaj gruntu na działce lub w ogródku, a także warzywa, które planujemy uprawiać. Warto pamiętać, że nie wszystkie poplony są odpowiednie dla wszystkich rodzajów warzyw.
Siew poplonów można przeprowadzić w dwóch okresach: od lipca do drugiej połowy sierpnia jako poplony letnie lub późną jesienią jako poplony ozime. Wybór terminu zależy od naszych preferencji i dostępności nasion. W przypadku siewu na poplon ozimy, konieczne jest również sprawdzenie, które z nasion zdążą wykiełkować w krótkim okresie wegetacyjnym.
Czytaj także: Wsadź w ziemię. W mig wykurzysz kreta
Poplon ozimy – co najlepiej wybrać?
We wrześniu dobrze jest się zdecydować na rzepak ozimy. Jest on odpowiedni jako poplon na glebach żyznych i dobrze nawodnionych, jednak warto pamiętać, że na innych gruntach może prowadzić do przesuszenia gleby. Najlepiej wysiewać go trochę później, np. we wrześniu, ale ważne jest, aby przekopać go razem z glebą maksymalnie pod koniec jesieni.
O tej porze roku można zdecydować się także na wykę ozimą (wyka kosmata). Tą najlepiej zastosować w pierwszej połowie września jako wsiewkę do zasiewu żyta, owsa lub jęczmienia. Warto też pomyśleć o brachinie (rzepik ozimy), który wyglądem przypomina rzepak, lecz jest bardziej odporna na mróz. Brachina charakteryzuje się niskim wzrostem i grubymi, mięsistymi liśćmi.
Zapraszamy na grupę na Facebooku – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS