A A+ A++

“Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs kulinarny, w którym reprezentacje kół gospodyń wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Celem konkursu jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.

W eliminacjach regionalnych, które odbyły się w niedzielę 7 lipca w Szczebrzeszynie, wzięło udział 12 kół gospodyń wiejskich z powiatu biłgorajskiego i zamojskiego.

Komisja oceniała potrawy konkursowy nie tylko pod względem walorów degustacyjnych, wykonania i sposobu prezentacji, ale także zastosowania w daniu produktów regionalnych oraz wykazania związku potrawy konkursowej z regionem i jego tradycjami.

KGW Milinowy Zakątek działające w Kątach podało gołąbki z kaszą pęczak i sosem grzybowym. Z kolei KGW Potok Górny do konkursu przygotowało danie “Tłuścioszek Potocki” czyli świeżonkę podaną w chlebku.

Dania przygotowane przez nasze KGW podbiły podniebienia konkursowego jury. KGW Malinowy Zakątek zajęło II miejsce, podium zamknęło KGW Potok Górny. Zwyciężyło KGW Niedzieliska z kaczką po zamojsku z sodziakami i sosem śliwkowym.

Nasze danie obroniło się zajmując wśród wielu znakomitych dań zaszczytne 3 miejsce. Jest to nasz sukces z którego jesteśmy bardzo dumni. Gratulujemy innym uczestnikom konkursu – przekazało za pośrednictwem mediów społecznościowych KGW Potok Górny.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPozytywna opinia Watykanu ws. objawień w Fontanelle
Następny artykuł[ZDJĘCIA I FILM] Dramatyczne zatrzymanie sprawcy morderstwa z Gdańska: Policja ujęła podejrzanego po trzech latach