A A+ A++

Rodzaje kawy – które dobrze znać?

Istnieje wiele odmian kawy, pochodzących z najróżniejszych zakątków świata. Do najpopularniejszych gatunków możemy zaliczyć trzy warianty:

  • Arabika, której ziarna pochodzą z Afryki. Pierwotnie była uprawiana prawie wyłącznie na terenie Arabii, a dodatkowo ma bardzo charakterystyczny wygląd: ziarenka są długie i płaskie, a dodatkowo posiadają charakterystyczne zarysowanie w kształcie litery S. Jest to kawa o stosunkowo małej zawartości kofeiny, co nadaje jej delikatny smak. Arabika posiada kilka różnych odmian, na które składają się Mocca, Bourbon, Typica, Maragogtype i Mundo Nowo;
  • Robusta, czyli odmiana mniej szlachetna od poprzedniej, jednak nadal wysokiej jakości. Jej ziarna są małe i lekko zielonkawe. Ten rodzaj kawy jest bardzo bogaty w kofeinę, a także w kwas chlorogenowy;
  • Libreka, wywodząca się z Liberii, ale uprawiana także w Malezji. Jest to najmniej szlachetny i najmniej popularny gatunek kawy. Jej ziarna są duże i twarde, przez co dość trudno uzyskać z niej materiał na napój. Posiadają one również dość specyficzny, ziemisty i ciężki smak, który może zniechęcić wiele osób do dalszego próbowania. Z drugiej strony jednak Libreka ma także orzechowy posmak, co przyciąga sporą część kawowych smakoszy.

Jaką kawę warto wybrać?

Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta – taką, jaka smakuje nam najbardziej. Powinniśmy jednak zwrócić uwagę na to, aby ziarna były wysokiej jakości i faktycznie pochodziły z terenów, na których uprawia się wybraną przez nas odmianę. Lepszym pomysłem będzie również zakup kawy w całości i samodzielne jej zmielenie. W ten sposób uzyskamy bardziej aromatyczny i smaczniejszy napój. Mieląc tylko tyle ziaren, ile w danej chwili potrzebujemy, powstrzymujemy pozostały zapas kawy od utraty zapachu i walorów smakowych, a sam proces mielenia nie jest trudny, jeżeli posiadamy odpowiednie urządzenie – nawet ręczne. Wiele ciekawych, aromatycznych i niecodziennych odmian kawy znajdziesz na stronie: https://www.euro.com.pl/kawy.bhtml.

W jaki sposób przygotowywać kawę?

Podobnie, jak możemy cieszyć się wieloma odmianami kawy, tak i sposobów jej przygotowania jest równie wiele. Zazwyczaj, o ile nie jesteśmy wielkimi zapaleńcami, przygotowujemy napój w bardzo klasyczny sposób, po prostu mieląc ziarna lub szykując kawę w ekspresie. W takiej sytuacji to, jak dobra kawa nam wyjdzie nie zależy tylko od jakości i gatunku ziaren, ale również od czynników obecnych podczas samego przygotowywania. Powinniśmy zwrócić uwagę na takie rzeczy, jak:

  • jakość wody: wbrew pozorom to, jakiej wody użyjemy ma spore znaczenie dla finalnego smaku kawy. Najlepiej wybrać wodę z niewielką zawartością jonów magnezu. Musi być ona także świeża – nie powinniśmy parzyć kawy wodą, która stała w ekspresie lub czajniku przez więcej niż 12 godzin;
  • sposób i czas przechowywania: im dłużej mamy kawę, tym więcej smaku i aromatu ona utraci. Właśnie z tego powodu lepiej jest przechowywać ziarna w całości, a mielić tylko część którą zużyjemy w miarę szybko;
  • ciśnienie w ekspresie: jeżeli wykorzystujemy to urządzenie do przygotowywania kawy, warto zadbać o takie z możliwie wysokim ciśnieniem. 15 bar powinno być absolutnym minimum, jeżeli zależy nam na naprawdę dobrych rezultatach;
  • czystość ekspresu i młynka do kawy: jeżeli pomimo wszelkich starań nie czujemy zbyt dobrego smaku ani kuszącego aromatu kawy, warto dokładnie wyczyścić przyrządy do jej przygotowywania.

Ekspres do kawy czy młynek – na co zwrócić uwagę?

O ile nie planujemy parzyć kawy w żaden szczególnie wymyślny sposób, podstawowy sprzęt w zupełności nam wystarczy. Przy zakupie młynka powinniśmy zwrócić uwagę na jego pojemność oraz tempo obracania się ostrzy, a także na sposób operowania – manualny lub elektryczny. Jeżeli nie chcemy przykładać do porannej kawy zbyt dużo wysiłku, zdecydowanie lepszą opcją będzie wersja elektryczna, gdzie wystarczy nacisnąć przycisk.

Kolejnym sprzętem, który możemy uznać za niezbędny jest ekspres do kawy. Warto zdecydować się na taki model, który pozwala nam ręcznie uzupełniać ziarna – pojedyncze porcje w postaci kubeczka są wygodne, ale nie mamy wpływu na jakość kawy wewnątrz, a także generujemy w takiej sytuacji bardzo dużo śmieci, których przy okazji innego modelu można uniknąć. Dzięki temu możemy również eksperymentować i wybierać różne ziarna, zamiast być skazanym tylko na te oferowane przez producenta ekspresu.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułAkt oskarżenia wobec burmistrza Niepołomic trafił do sądu
Następny artykułTesco przy ul. Energetyków zamknięte. Co powstanie w jego miejsce?