A A+ A++

Gdy na zewnątrz panują upały, praca w domowym biurze staje się bardziej uciążliwa. Marzymy o klimatyzacji i chwili orzeźwiającego ukojenia. W takiej sytuacji ratunkiem może być kawa. W wersji z kostkami lodu. Kawa mrożona nas ochłodzi, a dzięki zawartości kofeiny pobudzi. Możemy przygotować ją na wiele różnych sposobów.

Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów, ekspert marki Nivona przygotował cztery ciekawe propozycje.

SORBET TONICPRESSO ZE ŚWIEŻYMI OWOCAMI

Kawy z tonikiem to  trend, który szturmem podbił kawiarnie. Oprócz niekonwencjonalnej kompozycji smaków barista proponuje też zaskakującą formę podania, którą przygotujemy w domu. Połącz składniki, dodaj świeże owoce i zamroź je na patyczkach, dzięki czemu powstanie oryginalne i orzeźwiające tonicpresso w formie sorbetu.

Składniki:

  • 150 ml toniku
  • 40 ml espresso
  • świeże owoce – np. maliny, borówki
  • kilka listków mięty

Wykonanie:

Zadbaj o odpowiednią bazę, czyli dobrze zaparzone espresso. Połącz je z tonikiem. Do foremek na lody włóż owoce i miętę, zalej tonikiem z kawą i włóż patyczki. Umieść na kilka godzin w zamrażarce.

ORZEŹWIAJĄCE TONICPRESSO

Innym przepisem gwarantującym natychmiastowe orzeźwienie w upalny dzień jest  tonicpresso w połączeniu z limonką i cytryną. To napój pełen smakowych niespodzianek.

Składniki:

  • 40 ml espresso
  • 5 – 6 kostek lodu
  • 150 ml toniku (zamiennie możemy wybrać gazowaną lemoniadę)
  • 1 plasterek limonki, 1 plasterek cytryny

Wykonanie:

Do szklanki o pojemności ok 250 ml wrzuć kilka kostek lodu. Teraz czas na orzeźwiający twist. Dodaj cytrynę i limonkę. Każdej po plasterku. Wlej tonik (alternatywnie gazowaną lemoniadę). Całość zalej aromatycznym espresso z ekspresu Nivona.

Z systemem pozwalającym na wybór mocy, możesz zdecydować, czy Twoja kawa będzie mocno pobudzająca, czy przybierze wersję light.  Kiedy już znajdziesz idealny przepis, będziesz mógł też zapisać go w ekspresie i wybierać automatycznie, nawet z poziomu aplikacji w smartfonie.

WANILIOWE AFFOGATO

Kawa i lody to połączenie skazane na sukces. Odrobina mrożonego deseru w połączeniu z mocnym espresso zadziała lepiej niż zimny prysznic i pozwoli skoncentrować się na porannych zadaniach.

Składniki:

  • duża gałka lodów waniliowych
  • podwójne espresso

Przygotowanie:

Do kieliszka wkładamy gałkę lodów waniliowych. Lody delikatnie zalewamy podwójnym espresso. Możemy udekorować starta gorzką czekoladą i listkiem mięty.

W tym przepisie ważne jest zaparzenie intensywnego espresso, które zbalansuje słodycz lodów. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej izolacji akustycznej i najnowszych rozwiązań młynek w ekspresach Nivona jest niezwykle cichy. Poranny rytuał kawy będzie podstawą Twojej siły spokoju.

MIĘTOWE ICEBLACK

Dodatek miętowego aromatu w połączeniu z esencjonalnym, mocnym naparem z nada naszej kawie orzeźwiający charakter.

Składniki:

  • 40 ml espresso
  • 10 ml syropu miętowego
  • 10 ml syropu różanego
  • kostki lodu
  • woda gazowana

Przygotowanie:

Wysoką szklankę schładzamy przez chwilę w zamrażarce. W tym czasie do shakera wkładamy lód, wlewamy espresso, syropy i dobrze mieszamy. Do schłodzonej szklanki wkładamy kilka kostek lodu, wlewamy zawartość shakera i uzupełniamy wodą. Dekorujemy kwiatami jadalnymi.

Ciekawym urozmaiceniem może być przygotowanie z zaparzonego i ostudzonego espresso zamrożonych kostek. Wykorzystaj do tego foremki na lód. Latem warto mieć w zamrażarce zapas kawowych kostek, które potem wystarczy wrzucić do szklanki wypełnionej zimnym mlekiem.

Szczęśliwa siódemka

Seria 7 to bestsellerowa linia w ofercie Nivony, niemieckiego producenta automatycznych ekspresów do kawy. To kompaktowe ekspresy przeznaczone do niewielkich kuchni. Zintegrowany Bluetooth umożliwia parzenie kawy za pośrednictwem smartfona, przy wykorzystaniu aplikacji Nivona. Ekspresy serii 7 łączą w sobie wszystko to, co potrzebne do zaparzenia pysznej kawy – od espresso, americano, po cappuccino czy latte. Urządzenia charakteryzuje cicha praca, którą zapewnia użycie stożkowego młynka z hartowanej stali oraz odpowiednia izolacja akustyczna. Dzięki temu przygotowywanie ulubionego napoju będzie przyjemnym rytuałem.

Onetouch Spumature zastosowany w urządzeniach tworzy gęstą, kremową, mleczną piankę dzięki czemu przygotujemy doskonałe cappuccino lub latte. Oprócz ośmiu gotowych przepisów ekspres posiada funkcję Moja Kawa, z którą można ustawić ulubioną wersję kawy i cieszyć się jej smakiem po naciśnięciu jednego przycisku. Co więcej, urządzenia umożliwiają wybór temperatury parzenia i mocy aromatu oraz indywidualnie regulowany stopień mielenia ziaren.

Ekspresy wyposażono w technologię Aroma Balance. Dzięki niej możemy uzyskać różne aromaty z tych samych ziaren kawy. Funkcja naśladuje umiejętności baristy: zmienia ciśnienie, przepustowość i czas obiegu gorącej wody w świeżo mielonej kawie. Ta różnorodność świetnie sprawdzi się, kiedy z ekspresu na co dzień korzystają domownicy o różnych kawowych gustach.

Podświetlanie filiżanki zapewnia dodatkowe wrażenia estetyczne podczas parzenia kawy.

Ekspresy są łatwe w czyszczeniu, mają elegancki design i będą pasować do każdej kuchennej przestrzeni.

Seria 7 to pięć nowoczesnych urządzeń różniących się m.in. kolorem obudowy i niektórymi funkcjami:

Nivona CafeRomatica 779 wyróżnia się minimalistycznym, białym designem – White Line.

Nivona CafeRomatica 789 posiada wzór Anthracite Cube. Utrzymany w ciemnej kolorystyce jest bardzo elegancki, a zarazem oryginalny.

Nivona CafeRomatica 769 jest w kolorze szarym z delikatnym efektem 3D.

Nivona CafeRomatica 759 i 756 mają czarne, matowe obudowy o ponadczasowym charakterze.

Więcej kulinariów

Gdy na zewnątrz panują upały, praca w domowym biurze staje się bardziej uciążliwa. Marzymy o klimatyzacji i chwili orzeźwiającego ukojenia. W takiej sytuacji
[…]

0 komentarzy

II Wołomiński Festiwal Streetfoodu, odbędzie się w weekend 19-20 czerwca na Placu 3 Maja w Wołominie.
Specjalnie dla Was zjeżdżają kuchnie z całego świata
[…]

0 komentarzy

To już jutro! Po miesiącach lockdownu, Bursztynowa zaczyna przyjmować gości w restauracyjnym ogródku!
W końcu, jutro otwarcie! Wszyscy restauratorzy wierzą, że pogoda dopisze również
[…]

0 komentarzy

MJ Events zaprasza na Festiwal StreetFoodu w Ząbkach, start sezonu, w dniach 14-16 maja br. ul. 3 Maja vis a vis PKP Ząbki.
[…]

0 komentarzy

Garść przydanych porad i inspiracji od Marcina Rusnarczyka, Mistrza Polski Baristów, eksperta marki NIVONA
Tęsknimy za delikatnym latte i aromatycznym espresso pitym w ulubionej
[…]

0 komentarzy

Bursztynowa to niezwykłe kulinarne miejsce na mapie Warszawy, które jest także jedynym i niepowtarzalnym centrum edukacyjnym, rozwijającym kulturę… sera!
Nowy Świat 37 – ten
[…]

0 komentarzy

Nietypowa  wystawa Luizy Wojciechowskiej-Konopki prezentująca część jej autorskiego projektu KURCZAK NA OSTRO W RÓŻNYCH STYLACH MALARSKICH, zrealizowanego w ramach stypendium Ministra Kultury i
[…]

0 komentarzy

Gdy pojawią się pierwsze świąteczne dekoracje w galeriach handlowych, zaczynamy zastanawiać się: jakie kupić drzewko w tym roku? Co by tu znowu zaplanować
[…]

0 komentarzy

Świętym Mikołajem można zostać na wiele sposobów – na przykład składając zamówienie na świąteczne smakołyki w lokalnych restauracjach, którym przy obecnych obostrzeniach jest
[…]

0 komentarzy

Po raz kolejny lokale gastronomiczne mogą prowadzić działalność tylko w formie dostaw lub na wynos. To sprawia, że mogą się znaleźć w trudnej
[…]

0 komentarzy

Rozpoczął się najbardziej wyczekiwany weekend szalonych cen. Spośród setek kuszących ofert wybraliśmy zaledwie kilka interesujących propozycji znanych i cenionych producentów sprzętu AGD.
Wolnowary Crock-Pot
Urządzenie,
[…]

0 komentarzy

Schronisko Smaków Magda Gessler to znany w całym kraju i zarazem jedyny w Polsce południowej lokal słynnej restauratorki. Na kartach menu tej zlokalizowanej
[…]

0 komentarzy

Kobyłkowskie restauracje znów znalazły się w trudnej sytuacji – mogą sprzedawać jedzenie wyłącznie na wynos lub z dowozem.  Jak można je wesprzeć? Po
[…]

0 komentarzy

Lista punktów gastronomicznych, w których można zamówić posiłek.
Zamawiajmy, wspomagajmy się lokalnie.
Po raz kolejny lokale gastronomiczne mogą prowadzić działalność tylko w formie dostaw lub
[…]

0 komentarzy

UM Marki ponownie tworzy listę punktów, w których można zamówić/odebrać posiłek.
Zgodnie z decyzją rządu, lokale gastronomiczne mogą prowadzić wyłącznie sprzedaż na wynos. To
[…]

0 komentarzy

Komentarze

komentarzy

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułRozwiązanie umowy za porozumieniem stron – wzór
Następny artykułKolejny partner GKM – salon fryzjerski AAZ design