A A+ A++

Jeśli dla kawosza istnieje coś lepszego niż zapach świeżo zmielonej kawy o poranku, to jest to z pewnością jej smak – oczywiście pod warunkiem, że masz do dyspozycji najlepsze ziarna i dobry sprzęt. Mowa tu nie o ekspresie, ale dobrej kawiarce, która jest tańsza i oferuje niemal równie bogaty aromat.

d3j6kq5

Niezależnie od tego, czy pijesz kawę rzadko czy regularnie, warto zainwestować w dobrej jakości kawiarkę, która działa na podobnej zasadzie co ekspres ciśnieniowy, a kosztuje kilkukrotnie mniej.

Sposób użycia nie jest zbyt skomplikowany. Do dolnego pojemnika wlewasz odpowiednią ilość wody, jej poziom wyznacza niewielki zaworek i woda nie powinna go przykrywać. Następnie nakładasz na wierzch pojemniczka specjalne sitko, na którym wsypujesz odpowiednią ilość kawy. Nie musisz wypełniać go po brzegi, wystarczy jedna lub dwie łyżeczki. Potem należy nałożyć na to komorę z przykrywką i rączką i podgrzać.

W ten sposób woda przesączy się przez kawę pod odpowiednim ciśnieniem i w kafetierce znajdziesz aromatyczny, intensywny napar bez fusów. Choć sam proces wydaje się bardzo prosty, to warto zwrócić uwagę na pewne detale, które mogą odbić się na smaku przygotowywanej kawy.

Jak dobrze zaparzyć kawę?

d3j6kq5

Zwróć uwagę przede wszystkim na to, jak drobno została zmielona kawa. Jeśli korzystasz z kawy zmielonej, nie będziesz mieć większego wpływu na stopień rozdrobnienia. Korzystając z młynka do kawy pamiętaj, że warto zmielić ziarna nieco grubiej. W ten sposób napar będzie intensywny, a woda nie będzie miała problemu, by przedostać się między ziarnami.

Adobe Stock

Przygotowanie kawy w kawiarce jest proste (Adobe Stock)

Sama woda powinna być w miarę możliwości przefiltrowana, jeśli nie masz dzbanka filtrującego, możesz użyć wody mineralnej. Wlewanie do kawiarki wody z kranu może sprawić, że na ściankach zacznie osadzać się kamień, a doczyszczenie go jest bardzo problematyczne, szczególnie że nie należy używać silnych specyfików, które mogą wchodzić w reakcję z metalem, z którego wykonana jest kawiarka.

Podstawowe błędy

d3j6kq5

Największym błędem popełnianym przez osoby używające kawiarki po raz pierwszy będzie przypalenie kawy poprzez ustawienie jej na zbyt wysokim ogniu. W efekcie co prawda napar przygotuje się bardzo szybko, ale jego smak będzie pozostawiać wiele do życzenia. Znacznie lepszym rozwiązaniem, które również gwarantuje szybsze przygotowanie kawy, będzie zalanie kawiarki ciepłą wodą i ustawienie na mniejszym ogniu.

Drugim dosyć niebezpiecznym błędem jest wypełnianie dolnego pojemnika w całości wodą. Jeśli woda zaleje niewielki zawór znajdujący się na bocznej ściance, zablokuje tym samym wydostawanie się ciśnienia, a co za tym idzie – może dojść do nieodwracalnego uszkodzenia kawiarki. Warto również pamiętać o tym, by kawa umieszczona na sitku nie była zbyt mocno ubita, powinna opaść samoczynnie, w przeciwnym wypadku woda pod ciśnieniem nie będzie w stanie przedostać się do górnego zbiornika, a gotowy napar będzie słaby i mdły.

Jak wybrać kawiarkę

d3j6kq5

Jeśli planujesz używać kawiarki głównie rano, nie potrzebujesz dużego modelu. Równie dobrze nada się niewielka kawiarka, w której zmieścisz jedną lub dwie filiżanki kawy. Z drugiej strony jeśli chcesz uraczyć gości wyśmienitą kawą, przygotowywanie każdej filiżanki z osobna będzie bardzo długotrwałe i nieprzyjemne, kawiarka nie zdąży wystygnąć, nim trzeba będzie wstawić następną porcję. Dlatego warto zainwestować w nieco większy model albo zdecydować się na kawiarkę elektryczną.

Od klasycznej kawiarki różnią się właściwie jedynie sposobem podgrzewania wody. Modele tradycyjne możesz postawić na kuchence gazowej, część kawiarek nadaje się również do używania na płytach indukcyjnych i elektrycznych. Kawiarka elektryczna nie zajmuje palnika, gdyż wyposażona jest w podstawkę działającą na podobnej zasadzie co czajnik elektryczny. Przygotowanie kawy od podstaw zajmie nie więcej niż pięć minut.

Dobry sprzęt do przyrządzania kawy nie musi kosztować wiele. Nawet za 40 złotych kupisz kawiarkę, która będzie w stanie przygotować dobrej jakości napój. Klasyczne modele wykonane z aluminium albo stali nierdzewnej to gwarancja eleganckiego wyglądu i dużej wytrzymałości. Z drugiej strony połyskująca, srebrna kawiarka nie zawsze będzie pasować do wystroju kuchni, na szczęście możesz wybrać eleganckie modele z kolorową obudową.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCichopek i Kurzajewski zadebiutowali w “Pytaniu na śniadanie”. Widzowie podzieleni
Następny artykułNie będzie obowiązku noszenia maseczek w szkołach