Mało kto myśli o pączkach w kontekście jego wartości odżywczych, choć każdy wie, że te łakocie są bardzo kaloryczne. Faktycznie, w jednym pączku o średniej wadze 80-85 g znajduje się aż 341 kCal – mowa o klasycznym pączku z marmoladą, podczas gdy pączek hiszpański, może mieć już 400 kCal. Poza tym klasyczny pączek zawiera około 6 g białka i ponad 50 g węglowodanów oraz aż 13 g tłuszczu.
Co poza tym? Biała mąka pszenna, bo tylko z takiej pączki wyjdą lekkie jak chmurka, sowita porcja nadzienia, obfita polewa, posypka lub lukier i oczywiście – obowiązkowo smażenie na głębokim tłuszczu. To sprawia, że pączek staje się nie tylko bombą kaloryczną, ale i wyzwaniem dla układu trawiennego.
Jak go wspomóc, by pączek nie stanął kością w gardle?
Pączki są ciężkostrawne, tłuste i mogą obciążać żołądek. Dobrym pomysłem na ulżenie mu w tłustoczwartkowych szaleństwach jest przygotowanie do pączka… herbaty. Będzie najzdrowszym wyborem. Lepiej więc zrezygnujmy z kawy, soku czy mleka do pączka.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS