A A+ A++

Czy na hasło “naleśniki” też myślicie o cienkich jak pergamin, miękkich i elastycznych, pachnących wanilią plackach przełożonych dżemem, twarogiem lub prażonymi jabłkami? Owszem, nasze polskie naleśniki są przepyszne, ale mają to do siebie, że usmażenie smakowitego kopczyka sakiewek wymaga czasu i cierpliwości.

A może by tak naleśnik pieczony? Taką inspirację umieściła na swoim koncie na Instagramie Katarzyna Bosacka, zaangażowana ostatnio w swój kanał na YouTube “EkoBosacka”, gospodyni słynnego “Wiem, co jem” i autorka wielu książek. Od lat uczy co jeść i jak jeść, obecnie mocno nawiązując do trendu no waste. Prywatnie, jako mama gromadki dzieci, nierzadko sprzedaje internautom patenty na smaczne, zdrowe i szybkie posiłki.

Tym razem na tapet trafił naleśnik. Jeden naleśnik, bo pieczony, w zupełnie niecodziennej, niespotykanej dla nas formie. Zdjęcie pokazuje jednak, że w niejednym domu taka wersja naleśników stanie się hitem.

“Kusząco”, “To nieludzkie wstawiać takie pyszne rzeczy w internety o tej godzinie”– piszą rozentuzjazmowani użytkownicy Instagrama. Przesadzają? Chyba nie, bo złociste kawałki ciasta, posypane cukrem pudrem i ozdobione owocami faktycznie kuszą.

A was skusiły? Jeśli tak, mamy przepis pyszny naleśnik z piekarnika.

Na świecie znany jako Dutch baby, niemiecki naleśnik, ale też Bismarck, Dutch puff czy Hootenanny. Klasyka kuchni fińskiej, gdzie nazywany jest Pannukakku. Nieco przypomina angielski pudding, choć w rzeczywistości trudno go porównać z czymkolwiek. Jedno jest pewne: pieczony naleśnik to świetny wybór na słodkie, niedzielne śniadanie, ale też podwieczorek, kolację, a nawet deser!

Składniki:

  • 3 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • do podania: cukier puder, owoce sezonowe (truskawki, wiśnie, maliny – mogą być mrożone) lub prażone jabłka, jagody czy dżem lub konfitura

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza.
2. W międzyczasie ubić mikserem na najwyższych obrotach jajka, a następnie dodać do nich roztopione i ostudzone masło, cukier i cukier waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną masła, a następnie wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika.
4. Piec przez 20 minut, aż naleśnik mocno urośnie, a brzegi staną się rumiane.
5. Wyjąć, obficie posypać cukrem pudrem i przybrać owocami lub wyłożyć dżem.

Dutch baby pozwala na dużą dowolność – można wykorzystać ulubione dodatki lub ograniczyć się do cukru pudru i kwaśnej śmietany, jogurtu czy odrobiny czekolady.

Zobacz także:

Kurczak duszony w aromatycznym sosie. Wyjdzie miękki i soczysty

Czy umiemy mu powiedzieć “nie”? Anna Lewandowska namawia na radykalny krok

Z zegarkiem w ręku. Dlaczego czosnek można jeść dopiero po 10 minutach od pokrojenia?

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułW dniu dzisiejszym została podpisana umowa na dofinansowanie Budowy świetlicy wiejskiej w miejscowości Małdaniec w ramach Programu Rozwoju obszarów wiejskich na lata 2014-2020.
Następny artykułTragedia w Kętrzynie! Śmiertelny wypadek na budowie