Czy na hasło “naleśniki” też myślicie o cienkich jak pergamin, miękkich i elastycznych, pachnących wanilią plackach przełożonych dżemem, twarogiem lub prażonymi jabłkami? Owszem, nasze polskie naleśniki są przepyszne, ale mają to do siebie, że usmażenie smakowitego kopczyka sakiewek wymaga czasu i cierpliwości.
A może by tak naleśnik pieczony? Taką inspirację umieściła na swoim koncie na Instagramie Katarzyna Bosacka, zaangażowana ostatnio w swój kanał na YouTube “EkoBosacka”, gospodyni słynnego “Wiem, co jem” i autorka wielu książek. Od lat uczy co jeść i jak jeść, obecnie mocno nawiązując do trendu no waste. Prywatnie, jako mama gromadki dzieci, nierzadko sprzedaje internautom patenty na smaczne, zdrowe i szybkie posiłki.
Tym razem na tapet trafił naleśnik. Jeden naleśnik, bo pieczony, w zupełnie niecodziennej, niespotykanej dla nas formie. Zdjęcie pokazuje jednak, że w niejednym domu taka wersja naleśników stanie się hitem.
“Kusząco”, “To nieludzkie wstawiać takie pyszne rzeczy w internety o tej godzinie”– piszą rozentuzjazmowani użytkownicy Instagrama. Przesadzają? Chyba nie, bo złociste kawałki ciasta, posypane cukrem pudrem i ozdobione owocami faktycznie kuszą.
A was skusiły? Jeśli tak, mamy przepis pyszny naleśnik z piekarnika.
Na świecie znany jako Dutch baby, niemiecki naleśnik, ale też Bismarck, Dutch puff czy Hootenanny. Klasyka kuchni fińskiej, gdzie nazywany jest Pannukakku. Nieco przypomina angielski pudding, choć w rzeczywistości trudno go porównać z czymkolwiek. Jedno jest pewne: pieczony naleśnik to świetny wybór na słodkie, niedzielne śniadanie, ale też podwieczorek, kolację, a nawet deser!
Składniki:
- 3 jajka
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- do podania: cukier puder, owoce sezonowe (truskawki, wiśnie, maliny – mogą być mrożone) lub prażone jabłka, jagody czy dżem lub konfitura
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza.
2. W międzyczasie ubić mikserem na najwyższych obrotach jajka, a następnie dodać do nich roztopione i ostudzone masło, cukier i cukier waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną masła, a następnie wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika.
4. Piec przez 20 minut, aż naleśnik mocno urośnie, a brzegi staną się rumiane.
5. Wyjąć, obficie posypać cukrem pudrem i przybrać owocami lub wyłożyć dżem.
Dutch baby pozwala na dużą dowolność – można wykorzystać ulubione dodatki lub ograniczyć się do cukru pudru i kwaśnej śmietany, jogurtu czy odrobiny czekolady.
Zobacz także:
Kurczak duszony w aromatycznym sosie. Wyjdzie miękki i soczysty
Czy umiemy mu powiedzieć “nie”? Anna Lewandowska namawia na radykalny krok
Z zegarkiem w ręku. Dlaczego czosnek można jeść dopiero po 10 minutach od pokrojenia?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS