A A+ A++

W niedzielę 18 września podczas Wielkich Zatorskich Żniw Karpiowych odbyły się Mistrzostwa Szkół Gastronomicznych w grillowaniu karpia.

Pomimo deszczowej pogody na Łowisku Wędkarskim Podolsze wystąpiło pięć grup kucharskich z Oświęcimia, Radoczy, Krakowa, Tarnowa oraz Zatora.

Jury, w którym zasiedli przedstawiciele Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa przy ocenie brało pod uwagę m.in. przygotowanie stanowiska pracy, zużyty surowiec, czystość pracy, profesjonalizm pracy, wygląd stanowiska pracy, wygląd i aranżację potrawy, dobór składników oraz smak przygotowanej potrawy.

Po 120 minutach zmagań, ocenie oraz degustacji potraw jury zdecydowało, że najlepszym daniem był karp w zielonej dolinie przygotowany przez Łucję Plebanek i Kamila Cygana z  Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie.

Drugie miejsce zajęli Jakub Krzemień i Tymoteusz Woszczyk z Powiatowego Zespołu nr 4 Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Oświęcimiu, którzy przyrządzili karpia z porzeczkami.

 

 

Na trzecim miejscu uplasował się Wielozawodowy Zespół Szkół im. Rotmistrza Witolda Pileckiego w Zatorze, Klaudia Pawlik i Julia Suski przygotowały danie karp zatorski podany na zielonym pesto z jesienną surówką z buraka i grillowanymi ziemniakami.

 

 


Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł35-lecie Klubu MKS “Polstyr” Człuchów
Następny artykułCo z wypłatami dodatku węglowego w Rudzie Śląskiej? MOPS nie otrzymał na to środków