Karolina Gilon podczas panującej pandemii nie próżnuje. Czas wolny wypełnia ulubionymi zajęciami oraz gotowaniem. Była uczestniczka “Top Model” nie tak dawno podzieliła się prostym i szybkim przepisem na aromatyczne gryczane naleśniki. Ostatnio na Insastories celebrytki pojawiło się nagranie przedstawiające proces przygotowania ulubionego makaronu.
Wariacje kulinarne Karoliny Gilon – to pyszny i wyjątkowo prosty przepis
Celebrytka po intensywnym dniu spędzonym w domu postawiła na szybki i sycący posiłek. Do zrobienia spaghetti potrzebujesz kilku prostych składników:
- opakowanie ulubionego makaronu spaghetti;
- puszka drobno krojonych pomidorów;
- sól, pieprz i oregano do smaku;
- pieczarki;
- dwie łyżeczki pasty z suszonych pomidorów;
- łyżeczka ostrej papryki;
- odrobina oliwy z oliwek do smażenia.
Przygotowanie: Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Karolina doradza, aby przygotować składnik na al dente – w ten sposób makaron będzie zawierał niższy indeks glikemiczny, a co z tym idzie będzie mniej tuczący. Na rozgrzanej oliwie podsmaż pieczarki. Dodaj sól, pieprz i pomidory, dokładnie wymieszaj. Po kilku minutach dodaj pastę pomidorową i resztę przypraw. Zamieszaj sos. Dopilnuj, aby od makaronu odparowała woda i wtedy dodaj do garnka przygotowany sos – wymieszaj dokładnie składniki. Podawaj ze startym serem i listkami świeżej bazylii.
Czy makaron jest tuczący?
Na temat wpływu makaronu na naszą figurę są różne szkoły. Warto zwrócić uwagę na fakt, że rzeczywiście, suchy makaron wykazuje dość dużą kaloryczność, która jednak maleje po wchłonięciu przez produkt wody. Makaron podczas gotowania trzykrotnie zwiększa swoją wagę. Tak więc 100 gramów suchego makaronu zawiera 330 kalorii, a ugotowanego al dente – już tylko 110! Zwracajmy uwagę przede wszystkim na sosy – to one są głównymi sprawcami wzrostu kaloryczności naszych posiłków.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS