Róże tradycyjnie robi się z ciasta na faworki i smaży w głębokim tłuszczu. Ale ta wersja jest wyjątkowa – bez hektolitrów tłuszczu, bez wyrabiania ciasta i bez stania przy garnku. A przy tym wyglądają bajecznie i są po prostu pyszne.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duże jabłko typu red delicious (z czerwoną skórką)
- ok. 3 łyżek dżemu lub konfitury np. pomarańczowej lub różanej
- 1-2 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki płatków migdałowych lub rozdrobnionych migdałów blanszowanych
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- Jabłko umyć dokładnie i nie obierając pokroić na ćwiartki. Wydrążyć gniazdo nasienne, a następnie kawałki jabłka pokroić na cienkie plasterki – najlepiej za pomocą mandoliny, tak by plasterki były cienkie jak kartka papieru.
- Ułożyć plasterki jabłka na talerzu i skropić sokiem z cytryny.
- Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i rozwałkować nieco, a następnie arkusz podzielić wzdłuż krótszego boku na 6 równych pasów.
- Każdy pasek ciasta w dolnej części posmarować dżemem lub konfiturą i posypać migdałami.
- Górną część każdego paska obłożyć plasterkami jabłka, tak by wystawały lekko ponad brzeg ciasta francuskiego.
- Każdy pasek złożyć na pół, a następnie ciasno zrolować na kształt róży. Gotowe róże układać w formie na muffiny wysmarowanej masłem.
- Róże oprószyć brązowym cukrem i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika.
- Po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 200 stopni Celsjusza i piec jeszcze przez 30 minut, pilnując by brzegi jabłka się nie przypaliły.
- Podawać oprószone cukrem pudrem
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS