A A+ A++

Róże tradycyjnie robi się z ciasta na faworki i smaży w głębokim tłuszczu. Ale ta wersja jest wyjątkowa – bez hektolitrów tłuszczu, bez wyrabiania ciasta i bez stania przy garnku. A przy tym wyglądają bajecznie i są po prostu pyszne.

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duże jabłko typu red delicious (z czerwoną skórką)
  • ok. 3 łyżek dżemu lub konfitury np. pomarańczowej lub różanej
  • 1-2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki płatków migdałowych lub rozdrobnionych migdałów blanszowanych
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • Jabłko umyć dokładnie i nie obierając pokroić na ćwiartki. Wydrążyć gniazdo nasienne, a następnie kawałki jabłka pokroić na cienkie plasterki – najlepiej za pomocą mandoliny, tak by plasterki były cienkie jak kartka papieru.
  • Ułożyć plasterki jabłka na talerzu i skropić sokiem z cytryny.
  • Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i rozwałkować nieco, a następnie arkusz podzielić wzdłuż krótszego boku na 6 równych pasów.
  • Każdy pasek ciasta w dolnej części posmarować dżemem lub konfiturą i posypać migdałami.
  • Górną część każdego paska obłożyć plasterkami jabłka, tak by wystawały lekko ponad brzeg ciasta francuskiego.
  • Każdy pasek złożyć na pół, a następnie ciasno zrolować na kształt róży. Gotowe róże układać w formie na muffiny wysmarowanej masłem.
  • Róże oprószyć brązowym cukrem i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika.
  • Po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 200 stopni Celsjusza i piec jeszcze przez 30 minut, pilnując by brzegi jabłka się nie przypaliły.
  • Podawać oprószone cukrem pudrem

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKraków stoi w korku. Paraliż komunikacji miejskiej [NA ŻYWO]
Następny artykułZapowiedź dnia – 8 lutego