A A+ A++

Nie jest tajemnicą, że kapusta zdecydowanie nie zalicza się do moich ulubionych warzyw. Z tego powodu rzadko gości w mojej kuchni, a kiedy już w niej ląduje, zazwyczaj robię z niej kapustę kiszoną i świąteczny bigos. Kapusta w sosie pomidorowym to jeden z moich smaków dzieciństwa, ale podobnie jak w przypadku bigosu – niestety zawsze kojarzyła mi się z koniecznością wydłubywania z talerza mało smakowitych, mięsnych kąsków. Skąd więc teraz pomysł na przygotowanie własnej wersji? Cóż, duża w tym zasługa , która kilka razy pokazywała u siebie we vlogach podobne danie. Narobiła mi smaka, po prostu :). 

I w zasadzie nie wiem, dlaczego w przepisach na kapustę w pomidorach wszędzie jest mowa o młodej kapuście. To by sugerowało, że można ją robić tylko w okresie wiosenno-letnim. A przecież kapustę w sosie pomidorowym można przygotować również teraz, z pomocą przychodzą nam delikatniejsze odmiany kapusty, np. kapusta pekińska. Ja ostatnio w Lidlu kupiłam kapustę stożkową, która okazała się bardzo delikatna w smaku. Jest zresztą bardzo polecana do surówek. Zachęcam do wypróbowania!

Kapusta w sosie pomidorowym – przepis

Swoją kapustę robiłam mniej więcej tak, jak Ania, ale ona nie podawała dokładnych proporcji, więc ja też dawałam wszystko na oko i opierając się na tym, co miałam w lodówce:

  • 1 duża cebula
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 1 główka kapusty (młodej, pekińskiej lub stożkowej)
  • 1 papryka
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 szklanki passaty lub pomidorów krojonych
  • majeranek, cząber, tymianek, papryka wędzona, coś pikantnego (np. pasta paprykowa lub spora szczypta chili), koperek świeży lub suszony, sól, pieprz
  • 3 wędzone śliwki
  • 2 łyżki oleju
  1. Cebulę kroimy w kostkę, pora w plasterki.
  2. Marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach.
  3. Kapustę kroimy dość cienko.
  4. Paprykę kroimy w paski. 
  5. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę i pora. Kiedy się zeszklą, dodajemy przyprawy. Ja dodałam mniej więcej po łyżce majeranku, cząbru, wędzonej papryki i tymianku oraz ok. 2 łyżki suszonego koperku. Jeśli macie świeży, śmiało możecie dodać go więcej, już pod koniec gotowania.
  6. Po kilku minutach dodajemy marchewkę, paprykę i kapustę. Zalewamy to wodą i przecierem pomidorowym lub dodajemy krojone pomidory.
  7. Przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu (pd czasu do czasu mieszając) przez ok. 20 minut. 
  8. Po tym czasie dodaję do garnka pokrojone w paski wędzone śliwki (mogą być też suszone, ale wędzone dadzą lepszy aromat), sól, pieprz i coś pikantnego (to według uznania – na tym etapie można już spróbować dania i samodzielnie ocenić, ile tych przypraw potrzeba). 
  9. Gotuję to wszystko razem do pełnej miękkości, to zależy od twardości kapusty, u mnie danie było gotowe w 25 minut.

Kapusta w sosie pomidorowym to bardzo proste, smaczne i zdrowe wegańskie danie. Można dzięki niemu przekonać się do kapusty 😉 lubicie?

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułTEST: Nissan Qashqai – przemyślany downsizing
Następny artykułTrujesz środowisko? Będą kary