Kanapkowych past nigdy nie za dużo, a takich z soczewicą to już w ogóle. Robię mnóstwo tego typu past. Za każdym razem używam innych warzyw – najczęściej tych, które wymagają już obróbki.
W takiej paście kanapkowej możesz umieścić dosłownie każde warzywo. Nawet takie ugotowane na parze, którego niewielka ilość została Ci z poprzedniego dnia.
Takie pasty do chleba to również świetny sposób na przemycanie warzyw w diecie dzieci, które niespecjalnie przepadają za niektórymi ich rodzajami.
Zdecydowana nuta smakowa (u mnie zwykle ziołowa) potrafi przekonać najmłodszych do zjedzenia warzyw w takiej formie. Warto eksperymentować i szukać swojej ulubionej warzywnej pasty do kanapek.
Kanapkowa pasta z soczewicą i warzywami – składniki:
- 1 szklanka suchej czerwonej łuskanej soczewicy (ok. 220 g),
- 1 papryka czerwona,
- 1 pomidor malinowy,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- zioła i przyprawy: 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka soli,
- natka pietruszki do posypania,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Kanapkowa pasta z soczewicą i warzywami – przygotowanie:
Soczewicę ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i ostudź.
Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na oliwie wymieszanej z niewielką ilością wody.
Pokrój w kostkę paprykę i pomidora. Dodaj warzywa oraz zioła i przyprawy do cebuli.
Pozostaw wszystko na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do momentu zredukowania soku z pomidorów. Ostudź.
Zblenduj warzywa z soczewicą.
Podawaj z ulubionym pieczywem i natką pietruszki.
Z podanych ilości składników otrzymasz dwudniową porcję dla trzyosobowej rodziny.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS